Kredietverzekeraar Allianz Trade maakte zijn jaarlijkse wereldwijde risicorapport bekend. Daaruit blijkt dat het mondiaal handelsrisico bijzonder groot is, groter dan voor de coronapandemie. Ook België moet zorgwekkende cijfers voorleggen.
De cijfers: De risicoanalyse van Allianz Trade beslaat 18 sectoren en 70 landen. Elk land krijgt per sector een kleurenniveau opgelegd (groen, geel, oranje of rood), wat een laag tot hoog risico aanduidt. 87 procent van de sectoren wereldwijd krijgt een ‘medium’ of ‘verhoogd’ handelsrisico mee.
- Volgens die analyse is het veiliger om zaken te doen in Azië. Het hoogste risico loop je in Latijns-Amerika. Dat heeft alles te maken met het risico op wanbetaling door bedrijven, wat de graadmeter van de kleurcodes is.
- Ook België doet het slecht. 15 van de 18 sectoren kleuren oranje. België kent daarmee het hoogste handelsrisico van West-Europa. Italië, Zwitserland, Portugal en de Scandinavische landen scoren opmerkelijk beter.
- Allianz Trade kijkt bij de beoordeling van het risico naar vier bepalende factoren:
- de vraag vanuit de markt
- de winstgevendheid
- de liquiditeit
- de omstandigheden waar de sector zich in bevindt
- Algemeen gesteld groeit de economie matig, merkt het rapport op. Dat verklaart voor een stuk de vele risico’s. De verzekeraar gaat uit van een beperkte wereldwijde groei van 2,8 procent in 2025. In die voorspelling zou de groei in de Verenigde Staten vertragen tot 1,7 procent. Die in de Eurozone zal minder sterk groeien met 1,4 procent. Allianz Trade verwacht een terugval van de Chinese economie, met een groeicijfer van +4,5 procent volgend jaar.
Marges en toelevering
De details: Per sector zijn er verschillen op te merken.
- Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade, merkt drie trends op in de verschillende sectoren die werden beoordeeld.
- “Je hebt sectoren met een zwakke vraag en een beperkt prijszettingsvermogen, zoals de papier-, chemische-, agrarische- en textielindustrie. Beperkte groei en druk op de marges domineren hier de vooruitzichten”.
- “Daarnaast zie je sectoren die nog steeds kampen met problemen in de toeleveringsketen. Op zich is de vraag hier vaak nog behoorlijk veerkrachtig, maar operationele en geopolitieke hindernissen duren maar voort. Zoals in de transport- en energiesector”.
- “Aan de positieve kant zie je sectoren met stabiele of verbeterende vooruitzichten. Bijvoorbeeld omdat ze profiteren van de opkomst van AI of ontwikkelingen als duurzaamheid of vergrijzing. Denk aan farmaceutische industrie en IT-diensten. Iets van herstel zien we in de risicobeoordeling in de autosector, transport en machinebouw. Maar die zijn de afgelopen jaren dan ook wel heel hard geraakt”, nuanceert Geeroms direct.