Alles wijst erop dat Engie voor de kerncentrales de handdoek in de ring gooit. Een grote overwinning voor Groen en Ecolo

AP Photo/Michel Euler

Het was Jean-Marc Nollet, voorzitter van Ecolo, die deze zomer bij de gespannen onderhandelingen bij de start van Vivaldi, plots het dossier van de kernuitstap op tafel gooide. Net op het moment dat Joachim Coens namens CD&V eiste dat er voor abortus en het behoud van de huidige regels garanties kwamen van bij de coalitiepartners, koppelde Ecolo zijn wagonnetje aan: als CD&V een voor hen uiterst symbolisch en belangrijk dossier op tafel mocht gooien, dan zij ook.

Er moest en zou ook garantie komen dat het proces om uit te stappen uit kernenergie deze keer “fair” zou verlopen, zo stelde Nollet. De groene voorzitter haalde uiteindelijk z’n slag thuis: het proces werd “geobjectiveerd”. Daarbij viel vooral op dat, door niet meteen te beslissen maar alle opties open te houden en tegelijk streng toe te zien op de randvoorwaarden, eigenlijk de condities gecreëerd werden waarbij de eigenaar van de centrales, de Franse energiereus Engie, zelf wel de conclusies zou trekken. Tenminste, dat was altijd de stille hoop van Groen en Ecolo, die ze binnenskamers koesterden.

En vandaag lijkt Nollet gelijk te krijgen: want alles wijst erop dat Engie zelf nu de aftocht blaast. Dat blijkt uit de jaarresultaten die BFM Business in Frankrijk al kon inkijken: daarin boekt men een waardevermindering van 1,9 miljard op de Belgische kerncentrales. De Tijd neemt dat nieuws vandaag over.

Boekhoudkundig erkent Engie zo wat ook al uit andere interne communicatie van de energiereus bleek: dat ze de zaak, letterlijk dan, hebben afgeschreven. Het gaat om de jongste centrales, Doel 4 en Tihange 3, die op 20 jaar tijd nog 1,9 miljard euro hadden kunnen opbrengen, volgens Engie. Maar dat bedrag is dus nu uit de boeken verdwenen.

Bron: 8AM