Allerlaatste week voor Duitse kernenergie gaat in, maar de meeste Duitsers vinden kernuitstap een vergissing

Allerlaatste week voor Duitse kernenergie gaat in, maar de meeste Duitsers vinden kernuitstap een vergissing
Isar 2 – Getty Images

Ten laatste zaterdag 15 april is het zover: dan gaan ook de drie laatste kerncentrales van Duitsland dicht. Daarmee wordt de in 2011 besliste kernuitstap een feit. Uit een opiniepeiling blijkt dat de meerderheid van de Duitsers de uitstap een slechte beslissing vinden.

Waarom is dit belangrijk?

De exit uit kernenergie vindt plaats ondanks de voortwoedende oorlog in Oekraïne, waarbij Duitsland minder afhankelijk wil zijn van Russisch aardgas.

In het nieuws: De drie overblijvende Duitse kernreactoren, Isar 2 (Beieren), Neckarwestheim 2 (buurt van Stuttgart) en Emsland (Nedersaksen), zijn aan hun laatste operationele dagen bezig. De kernuitstap moest in Duitsland eigenlijk al eind vorig jaar een feit zijn, maar bondskanselier Olaf Scholz (SPD) besliste om de drie installaties pas na het winterseizoen te sluiten.

In historisch perspectief: Kort na de kernramp in Fukushima (maart 2011) kondigde Scholz’ voorganger Angela Merkel (CDU) aan dat het land alle kerncentrales zou uitfaseren.

  • In 2011 gingen 8 van de toen nog 17 draaiende kernreactoren meteen dicht. Dat kaderde in een Energiewende, waarbij de nadruk zou komen te liggen op hernieuwbare energie (zon, wind, water).
  • Die koers werd door Scholz en zijn coalitie van socialisten, groenen en liberalen verdergezet.
  • In de huidige geopolitieke onzekerheid verkiest de Duitse regering (nochtans vervuilende) steenkool boven CO2-arme kernenergie als aanvullende energiebron.

Tegen wil van bevolking? Opmerkelijk: volgens een representatieve enquête in opdracht van Bild am Sonntag vindt 52 ​​procent van de Duitsers de sluiting van de laatste kerncentrales verkeerd. Slechts 37 procent steunt de kernuitstap, terwijl 11 procent geen mening heeft.

Of toch weer uitstel? Ook binnen de regerende coalitie is er twijfel. De parlementaire fractie van de liberale FDP pleitte dit weekend om de laatste Duitse kerncentrales toch nog operationeel te houden.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.