Alle ogen op de Fed: hoe hard gaat Amerikaanse centrale bank op de rem staan?

Beleggers houden de adem in voor de marsrichting die Fed-voorzitter Jerome Powell vanavond gaat aankondigen voor het Amerikaanse monetaire beleid.

Na de kwartaalcijfers van Microsoft gisteren, staan met Tesla en Intel vandaag en Apple morgen enkele richtinggevende rapporten voor beleggers op de agenda. Maar de beurzen kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Dat staat voor vanavond gepland, na een tweedaagse vergadering.

Dat de Fed na de geldstimuli van de voorbije twee coronajaren voortaan voor een geldverkrappend beleid opteert, werd eerder al duidelijk gemaakt. De vraag is vooral in welk tempo die restrictieve monetaire politiek zal gebeuren. De centrale bank heeft daartoe twee beleidsmiddelen: haar beleidsrente en de inkrimping van haar balans.

Rente

Er wordt niet verwacht dat de Fed haar beleidsrente nu al optrekt, maar velen denken dat Fed-voorzitter Powell zal hinten op een eerste renteverhoging met 25 basispunten in maart.

De Fed staat onder druk om een duidelijk rentesignaal te geven door de recente Amerikaanse inflatiecijfers (7 procent in december, of het hoogste peil sinds 1982.) Een renteverhoging koelt de economische vraag af, en dempt zo verdere prijsverhogingen.

Daarnaast is het uitkijken of de centrale bank aanwijzingen gaat geven over het ritme van de daaropvolgende renteverhogingen: komt er een voorspelbaar en geleidelijk pad, of opteert de Fed ervoor om haar kaarten nog even op de borst te houden?

Na QE (quantitative easing) nu QT (quantitative tightening)?

Sommige analisten verwachten dat het nieuws niet zozeer in de rente-aankondigingen zal zitten, maar in de mogelijke plannen van de Fed om haar opgezwollen balans, bijna 8.500 miljard dollar aan Amerikaans staatspapier en andere effecten, af te bouwen. Na jaren van massale aankopen van effecten door de Fed – quantitative easing of QE – overwegen de centrale bankiers nu de omgekeerde strategie: quantitative tightening of QT.

Dat kan op twee manieren. De meest ingrijpende optie is om sommige effecten, bijvoorbeeld obligaties, actief te verkopen op de financiële markten. Maar dat kan tot schokgolven leiden op de beurzen. Een meer geleidelijke manier is om de obligaties die op vervaldatum komen, niet meer te vervangen via nieuwe aankopen.

Wall Street en Main Street

De Fed-aankondigingen komen er op een delicaat moment. De Amerikaanse beurzen maakten de voorbije twee handelssessies hoogst ongewone bokkensprongen, met spectaculaire comebacks na diepe dalen. Een “te strenge” Fed kan tot een nieuwe verkoopgolf leiden.

Powell en co moeten niet alleen rekening houden met Wall Street, maar ook met de bekommernissen van de gewone man op Main Street. En die klaagt vooral over de torenhoge inflatie, met de afgelopen weken recordprijzen aan de pomp.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.