Zowel de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) als de Europese Centrale Bank (ECB) zal naar verwachting deze week de rente verhogen.
Alle ogen gericht op de Fed en de ECB deze week: 3 vragen voor de markten

Waarom is dit belangrijk?
Zowel in de VS als in Europa vertraagt de inflatie sinds het begin van het jaar. Helaas houdt de kerninflatie (exclusief energie- en agrarische prijzen) beter stand dan verwacht en stijgt deze op sommige plaatsen zelfs. Daarom zijn we nog niet klaar met renteverhogingen. De markten zullen zeker aandacht besteden aan de besluiten van deze week, morgen voor de Fed en donderdag voor de ECB.1. Met hoeveel zullen de Fed en de ECB de rente verhogen?
- De Fed zal de rente morgen naar verwachting met 25 basispunten verhogen. Dit zou het belangrijkste tarief op 5,25 procent brengen.
- Verwacht wordt dat de ECB donderdag eveneens de rente met 25 procentpunten zal verhogen. Dit zou het belangrijkste tarief op 3,25 procent brengen. Sommige haviken binnen de instelling wijzen echter de mogelijkheid van een renteverhoging met 50 punten niet af.

2. Wat wordt de piek in de rente?
- In de VS wordt een pauze verwacht na de waarschijnlijke verhoging van morgen. De Fed loopt voor op de ECB. De piek in de rente is nabij.
- In Europa wordt ook volgende maand nog steeds een stijging verwacht, van 25 of 50 punten. Er tekent zich een zekere consensus af en volgens Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, piekt de rente rond 4 procent, waarschijnlijk in september.
3. Hoe staat het met de inflatiecijfers?
- De inflatie in de VS daalde vorige maand merkbaar van 5,1 procent naar 4,2 procent op jaarbasis. Het probleem is dat de kerninflatie met 0,3 procent is gestegen. Een andere problematische indicator is dat de loonkostenindex in het eerste kwartaal met 1,2 procent is gestegen.
- In Europa worden vandaag de inflatiecijfers voor de eurozone verwacht. Maar bijna overal in Europa is dezelfde trend waarneembaar: de algemene inflatie daalt en de kerninflatie stijgt of blijft gelijk. België is een uitzondering: daar begint de kerninflatie te dalen. Het moet echter gezegd zijn dat België vorig jaar een van de landen in de eurozone was die het meest door de inflatie werden getroffen.

Conclusie
De markten zien het einde van de renteverhogingen naderen, wat voor hen tamelijk goed nieuws is. Het probleem is dat ze tegelijkertijd vrezen dat de Amerikaanse en Europese economieën in een recessie terecht zullen komen. Als dit het geval is, zal de vraag zijn of deze recessie gematigd of diep zal zijn. Voorlopig houden beide economieën stand.
- In Europa is de groei van de twee longen van de Europese economie – Duitsland en Frankrijk – bijna nul, maar wordt een recessie voorlopig vermeden.
- In de VS staat de Fed voor een extra uitdaging: ze moet oppassen dat ze de noodlijdende banksector niet te veel verzwakt.
De snelheid waarmee de centrale banken de rente gaan verlagen zal afhangen van het al dan niet plaatsvinden van deze recessie. Dit is de ultieme onbekende voor de markten. Voorlopig profiteren ze eerder van gunstige omstandigheden in het eerste kwartaal van 2023: het einde van de energiecrisis in Europa, het Chinese herstel en de geleidelijke daling van de inflatie.
Maar pas op: de duivel zit in de details. De beursrally aan het begin van het jaar is misleidend: slechts zes bedrijven hebben dit jaar meer dan de helft van de koerswinst van de S&P 500 voor hun rekening genomen. De kloof tussen de reuzen en de rest van de klasse wordt groter. Apple, Microsoft, Nvidia, Meta, Alphabet, Amazon en Tesla zorgden voor bijna alle koerswinsten.
(nd/evb)