Algoritme haalt eerste platencontract binnen

Endel, een Duitse applicatie voor stemmingsmuziek, is overgenomen door het Amerikaanse concern Warner Music. Met de transactie is Warner het eerste grote label dat een contract tekent met een algoritme. De Duitse applicatie zal in de portfolio van Warner te vinden zijn naast artiesten zoals Ed Sheeran, Madonna, Coldplay of Camila Cabello. De applicatie is momenteel beschikbaar op smartphones en op de Amazon Echo.

Endel, dat voor gebruikers gepersonaliseerde soundscapes produceert, zal naar verwachting nog dit jaar twintig albums realiseren. Daarvan zijn al producties op de markt gebracht.

Individuele bouwstenen

De applicatie boetseert zijn muziek op basis van de individuele vereisten van de gebruikers. Sommige composities zullen proberen de luisteraar te ontspannen, terwijl andere producties hem zouden moeten helpen zich te kunnen focussen.

De applicatie maakt gebruik van elementen zoals het tijdstip van de dag, de locatie en de weersomstandigheden om bepaalde geluiden te creëren. Tevens kijkt het algoritme naar biometrische gegevens zoals de hartslag. De albums die al werden uitgebracht, dragen de namen Clear Night, Rainy Night, Cloudy Afternoon, Cloudy Night en Foggy Morning. De composities zijn gebaseerd op verschillende soorten slaap.

“Ik ben ervan overtuigd dat de luisteraars van deze nieuwe albums beter met hun angsten zullen kunnen omgaan en ook over een beter geheugen zullen beschikken,” zegt Kevin Gore, president van de divisie Arts Music bij Warner.

De volgende vijftien albums zullen gericht zijn op andere parameters. Bedoeling is dat de muziek de gebruiker kunnen helpen focussen, ontspannen en bewegen. De muziek is gericht op het stimuleren van de gemoedstoestand of productiviteit van het individu. Het algoritme van het bedrijf neemt duizenden geluiden op en assembleert deze bouwstenen tot een geheel. Daarbij worden karakteristieken van de gebruiker als basis gehanteerd.

“Endel gebruikt kunstmatige intelligentie om gepersonaliseerde audiotracks te maken,” zegt Oleg Stavitsky, oprichter en chief executive van Endel. “Uiteindelijk wil het bedrijf met hardware en software een ecosysteem creëren dat het dagelijkse leven van de gebruiker kan ondersteunen.”

“Daarbij wil Endel beroep op doen een brede waaier van parameters. Denk maar aan het persoonlijke rijgedrag of de evenementen die de gebruiker in zijn agenda heeft staan. Met al deze informatie zou het algoritme dan automatisch aan het eind van de dag een aangepaste soundscape kunnen creëren waarmee de gebruiker het best tot rust kan komen.”

Arts Music

Endel is iets meer dan een jaar geleden in Europa geïntroduceerd. Techstars Music nam de onderneming op in zijn accelerator-programma voor jonge en veelbelovende bedrijven. Het Duitse bedrijf kreeg ook steun van investeerders zoals het Amazon Alexa Fund, Avex en Jillionaire of Major Lazer.

Bij Warner maakt het Duitse platform deel uit van de afdeling Arts Music, die zelf amper twee maanden geleden zijn debuut maakte. Warner Arts Music moet naar eigen zeggen uitgroeien tot een nieuwe koepel van labels die zich richt op het aantrekken, ontwikkelen en commercialiseren van muziek die behoort tot genres die zich aan rand van de grote interesses van het publiek bevinden.

Kevin Gore zegt bij Techstars Music voor het eerst over Endel te hebben gehoord. Hij benadrukt onmiddellijk geïnteresseerd te zijn geraakt om het team van Endel met Warner te laten samenwerken. “Hun innovatieve composities bieden unieke luisterervaringen,” aldus Gore. “Dankzij de samenwerking met Arts Music kunnen deze belevingen ook bij een breder publiek worden geïntroduceerd. Daarbij kan Endel beroep doen op de uitgebreide middelen voor marketing en distributie die Arts Music ter beschikking heeft.”

Auteursrechten

Dat een algoritme als auteur van de muziek wordt aangegeven, creëerde zowel voor Warner als Endel een aantal belangrijke uitdagingen. “We moesten een specialist auteursrecht inhuren om al deze vragen over mechanische royalty’s en auteursrechten te beantwoorden,” betoogt Stavitsky. “Endel is een collectief van ontwerpers en geluidstechnici. Wij kenden deze termen niet. Uiteindelijk hebben we alle namen van de software-engineers als songschrijvers ingevoerd.”

Naarmate de kunstmatige intelligentie steeds verder avanceert, vindt ze ook in de muziek verder haar weg. Bedrijven van IBM tot Sony hebben de voorbije jaren hun debuut gemaakt met de compositie en productie van muziek die op algoritmes zijn gebaseerd. Daarbij blijkt die toenemende aanwezigheid in de muziekindustrie echter ook in toenemende mate het onderwerp van intriges en soms ook van bezorgdheid.

Maar Stavitsky wil musici geruststellen dat zijn bedrijf hun werk niet zal overnemen. “We zien onszelf niet als een concurrent of vervanger van artiesten,” betoogt hij. “Het is leuk dat Warner ons werk als albums wilde uitbrengen, maar de meeste van onze soundscapes zijn niet ontworpen om bewust te worden beluisterd. Ze moeten mensen helpen door zich met de achtergrond te mengen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20