Een nieuw bedrijf oprichten in de parfumindustrie, is echter niet evident. Toch denkt kunstenaar Frederik Duerinck dat zijn start-up Algorithmic Perfumery, dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI) om parfum op maat te maken, een succes kan worden: “We vinden het belangrijk dat het een verlengstuk wordt van jouw geuridenteit”, laat hij weten in een interview met Business AM Radio.
Mensen beginnen bij Algorithmic Perfumery, gelegen in het Nederlandse Breda, door een lijst in te vullen met hun voorkeuren, waarna de AI vervolgens drie formules samenstelt. “Ze kunnen zien welke ingrediënten daar in zitten en hoeveel er van elk ingrediënt in zit, voor ze besluiten om een parfum te maken”, laat Duerinck weten.
Daarna kunnen klanten spelen met de ingrediënten, gaat de kunstenaar verder. “Stel dat je van rozengeur houdt, dan kun je er meer roos in doen. Als je meer een patchoelimens bent, kun je er meer patchoeli in doen. Je hebt echt de totale controle over je eigen geuridentiteit.”
Nadat een klant tevreden is met de ingrediëntenlijst, kan de machine aan de slag. Op slechts anderhalve minuut tijd tovert die een parfum bij elkaar.
Van kunstproject naar start-up
Algorithmic Perfumery begon niet als commercieel bedrijf, maar als kunstproject. “En dat is het ook nog steeds”, zegt Duerinck. Maar de kunstenaar zegt dat hij niet tevreden zou zijn, moest de machine enkel in musea staan. “Het moest toegankelijk worden voor mensen”, vertelt hij.
Om die reden besloot hij om er een start-up van te maken. “Het commerciële is niet het doel”, verduidelijkt Duerinck echter. “Het is gewoon belangrijk om het op schaal te kunnen doen.”
2,5 miljoen euro
Nadat hij op een bierviltje had uitgerekend dat hij zo’n 2,5 miljoen euro nodig zou hebben om het project te realiseren, ging hij aan de slag. “Geen enkel kunstfonds zou mij 2,5 miljoen euro geven. Toen besloot ik dat het een bedrijf moet worden, want alleen op die manier kan ik voldoende geld krijgen om het ook werkelijk te realiseren.”
Nadat hij besloot om een start-up op te richten, leerde Duerinck pitchen en trok hij naar de VS om investeerders te zoeken. Intussen is al zo’n 2 miljoen euro in het bedrijf gestoken, zegt hij.
Ambitieuze toekomstplannen
Hoewel het piepjonge bedrijf zich momenteel enkel bezighoudt met parfum, zegt Duerinck dat het daar niet bij zal blijven. “Binnen een maand of vier gaan we uitbreiden. Dan komen er nieuwe categorieën, die ook aan geur gerelateerd zijn”, klinkt het.
Volgens Duerinck zal het bedrijf op langere termijn ook omgevingsgeuren, shampoo en andere zaken verkopen. “Je kan eigenlijk alles waar geur in zit, customizen, zodat mensen daar zelf een draai aan kunnen geven.”
Het volledige interview met Frederic Duerinck kan u hier beluisteren.
Business AM Radio zal vanaf 9 januari te beluisteren zijn, online of via DAB+. Deze gloednieuwe radiozender brengt zakennieuws, met aandacht voor economie, technologie en binnenlandse en buitenlandse politiek. Een trailer over wat u kan verwachten, hoort u hier.