De gedetineerde Kremlin-criticus Alexei Navalny liet via Instagram weten dat de gevangeniscommissie hem op een lijst van terroristen heeft gezet. Een ironisch lichtpuntje: hij wordt niet langer als “vluchtgevaarlijk” beschouwd.
Navalny liet vanuit de gevangenis weten dat hij voor de gevangeniscommissie moest verschijnen. Die heeft beslist om de Kremlin-criticus op een lijst van terroristen te plaatsen. “Het grote verschil is dat er nu boven mijn bed een bord hangt waarop staat dat ik een terrorist ben”, liet hij via Instagram weten. “Ik was bang dat ze mij zouden verplichten om portretten van Poetin te kussen en citaten van (voormalig president) Dmitri Medvedev uit mijn hoofd te leren, maar dat is niet het geval.”
“Vluchtgevaarlijk”
In diezelfde boodschap relativeerde Navalny de beslissing van de commissie door te zeggen dat hij niet langer als “vluchtgevaarlijk” wordt beschouwd. Dat zou betekenen dat bewakers hem ’s nachts minder streng en vaak zouden controleren.
Het persagentschap Reuters laat weten dat de Russische autoriteiten de wijziging van Navalny’s statuut nog niet hebben bevestigd en dat de Federale Penitentiaire Dienst (FSIN) niet onmiddellijk heeft gereageerd op een verzoek om uitleg te geven bij de situatie.
2,5 jaar gevangenisstraf
De Russische oppositieleider zit in de gevangenis Penal Colony No. 2 een gevangenisstraf uit van 2,5 jaar. Hij werd in januari gearresteerd toen hij terugkeerde uit Duitsland. Daar had hij vijf maanden doorgebracht om te herstellen van een vergiftiging met het zenuwgas Novichok, waarvan hij het Kremlin de schuld geeft. Die beschuldigingen worden door het Kremlin verworpen. Vorige maand opende Rusland een nieuwe strafzaak tegen Navalny die hem nog eens tien jaar in de gevangenis zou kunnen houden.
Eerder dit jaar heeft Navalny 23 dagen lang een hongerstaking gehouden omdat hij niet goed behandeld werd in de gevangenis. Hij zou toen niet de benodigde medische zorgen gekregen hebben. Na de hongerstaking werd hij uiteindelijk wel verzorgd. “Twee maanden geleden waren mijn verzoeken om medische hulp aanleiding tot grijnzen. Ik kreeg geen medicijnen … Dankzij jullie ben ik nu twee keer onderzocht door een panel van civiele artsen”, liet hij toen weten.
(bzg)