Alexander De Croo schaart zich achter Egbert Lachaert

De voormalige voorzitter van Open Vld heeft zich uitgesproken over de opvolger van Gwendolyn Rutten. Hij kiest voor kamp-Lachaert en spaart de superlatieven niet. ‘Egbert Lachaert heeft wat de Open VLD nodig heeft.’

Het is in een interview met het weekblad Knack dat de liberale vicepremier voor het eerst in zijn kaarten laat kijken. Hoewel er ‘vier sterke kandidaten’ deelnemen, gaat De Croo dus voor de fractieleider in de Kamer. Volgens de vicepremier heeft Lachaert ‘een sterke liberale fond’ en is hij ‘doordrongen van de liberale filosofie’. ‘Hij kent zijn dossiers en pakt de zaken inhoudelijk aan’, gaat Alexander De Croo verder.

Hij verwijst ook naar het traject van Lachaert. ‘Ik heb hem door de jaren zien groeien. Eerst als Vlaams en daarna als federaal parlementslid, en nu als onze fractieleider in de Kamer. Egbert is een absolute topper. Hij heeft de energie en de aantrekkingskracht om opnieuw mensen naar ons toe te leiden’, zegt De Croo, die Lachaert zelfs een ‘Vlaamse Macron’ noemt.

Egbert Lachaert (Open VLD)
Egbert Lachaert. – Isopix

Zwaargewicht De Croo

De steunbetuiging is een meevaller voor de 42-jarige Oost-Vlaming. Zijn kandidatuur werd de voorbije weken vooral in de markt gezet door Vincent Van Quickenborne. De burgemeester van Kortrijk stak helemaal niet onder stoelen of banken dat Lachaert voor hem de ideale voorzitter is. Maar vooral de steun van De Croo, toch hét zwaargewicht van de Oost-Vlaamse afdeling van Open Vld, is dus interessant.

De belangrijkste tegenkandidaat en burgemeester van Oostende, Bart Tommelein, kreeg ook al steunbetuigingen in zijn strijd om de Melsensstraat. Zo staat Vlaams viceminister-president Bart Somers achter zijn naamgenoot, net als kandidaat-voor-eventjes Francesco Vanderjeugd en Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem. De andere twee tegenkandidaten zijn Vlaams Parlementslid Els Ampe en de relatief onbekende Stefaan Nuytten uit Koksijde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20