Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Alexander De Croo schaart zich achter Egbert Lachaert

Logo Business AM
Politiek

10/03/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Alexander De Croo (Open Vld). - Isopix

De voormalige voorzitter van Open Vld heeft zich uitgesproken over de opvolger van Gwendolyn Rutten. Hij kiest voor kamp-Lachaert en spaart de superlatieven niet. ‘Egbert Lachaert heeft wat de Open VLD nodig heeft.’

Het is in een interview met het weekblad Knack dat de liberale vicepremier voor het eerst in zijn kaarten laat kijken. Hoewel er ‘vier sterke kandidaten’ deelnemen, gaat De Croo dus voor de fractieleider in de Kamer. Volgens de vicepremier heeft Lachaert ‘een sterke liberale fond’ en is hij ‘doordrongen van de liberale filosofie’. ‘Hij kent zijn dossiers en pakt de zaken inhoudelijk aan’, gaat Alexander De Croo verder.

Hij verwijst ook naar het traject van Lachaert. ‘Ik heb hem door de jaren zien groeien. Eerst als Vlaams en daarna als federaal parlementslid, en nu als onze fractieleider in de Kamer. Egbert is een absolute topper. Hij heeft de energie en de aantrekkingskracht om opnieuw mensen naar ons toe te leiden’, zegt De Croo, die Lachaert zelfs een ‘Vlaamse Macron’ noemt.

Egbert Lachaert (Open VLD)
Egbert Lachaert. – Isopix

Zwaargewicht De Croo

De steunbetuiging is een meevaller voor de 42-jarige Oost-Vlaming. Zijn kandidatuur werd de voorbije weken vooral in de markt gezet door Vincent Van Quickenborne. De burgemeester van Kortrijk stak helemaal niet onder stoelen of banken dat Lachaert voor hem de ideale voorzitter is. Maar vooral de steun van De Croo, toch hét zwaargewicht van de Oost-Vlaamse afdeling van Open Vld, is dus interessant.

De belangrijkste tegenkandidaat en burgemeester van Oostende, Bart Tommelein, kreeg ook al steunbetuigingen in zijn strijd om de Melsensstraat. Zo staat Vlaams viceminister-president Bart Somers achter zijn naamgenoot, net als kandidaat-voor-eventjes Francesco Vanderjeugd en Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem. De andere twee tegenkandidaten zijn Vlaams Parlementslid Els Ampe en de relatief onbekende Stefaan Nuytten uit Koksijde.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks