Aldi en Lidl gaan appartementen bouwen

De Duitse retailers Aldi en Lidl begeven zich sinds korte tijd steeds vaker op de vastgoedmarkt. De ketens zijn in verscheidene Duitse steden de initiatiefnemers van nieuwe bouwprojecten waar handel en bewoning worden gecombineerd. Opgemerkt wordt dat de initiatieven meestal alle betrokken partijen voordelen kunnen bieden en een antwoord kunnen bieden aan een aantal uitdagingen waarmee de moderne grootsteden worstelen.

Lidl heeft onder meer in Hamburg een nieuw project uitgewerkt waarin boven de supermarkt op het gelijkvloers een hotel met driehonderd kamers wordt gebouwd. Op een andere locatie in de stad wordt boven de winkel een kinderopvangcentrum ingericht, zoals eerder ook al in Stuttgart is gebeurd.

In andere Duitse metropolen worden nieuwe supermarkten vaak gecombineerd met appartementen. Sectorgenoot Aldi Nord heeft gelijkaardige plannen. In de Duitse hoofdstad Berlijn loopt een aanvraag van Aldi om aan vijftien winkels in totaal tweeduizend wooneenheden te bouwen.

Beperkte ruimte

“Er zijn verschillende redenen waarom partijen zoals Lidl en Aldi zich op de vastgoedmarkt wagen,” aldus de Duitse krant Der Spiegel. “Eerst en vooral moet er gekeken worden naar de beperkte beschikbare ruimte. In de Duitse steden wordt het immers steeds moeilijker om nog ruimte voor woongelegenheid en handelsactiviteiten te vinden.”

De combinatie van beide activiteiten op één site is volgens Lidl dan ook een concept dat voor alle betrokken partijen voordeel biedt. Daarbij kunnen de supermarkten eigenaar blijven van het complex, maar ook een verkoop aan een gespecialiseerd vastgoedbedrijf – gevolgd door een huur van de winkelruimtes – behoort tot de mogelijkheden.

“Welke keuze daarbij wordt gemaakt, kan per individueel dossier worden beslist,” benadrukt Lidl. “Belangrijk is de focus te behouden. Lidl is in de eerste plaats een handelaar in levensmiddelen.” Ook Marco Atzberger, onderzoeker bij het EuroHandelsInstitut (EHI), waarschuwt dat de immobiliënactiviteiten de retailers van hun hoofdactiviteiten zouden kunnen afleiden. Het beheer van vastgoed en huur vereist immers heel wat aandacht en middelen.

Positief imago

Anderzijds merkt Der Spiegel op dat partijen zoals Lidl en Aldi met de bouw van woningen een antwoord kunnen helpen bieden aan het woningtekort dat in vele grootsteden moet worden opgemerkt. De projecten zorgen daarmee ook voor een positief imago.

Bovendien wordt stedenbouw aan steeds striktere normen onderworpen. “Wie de nodige woningen plant, kan dan ook mogelijk gemakkelijker aan een terrein en een vergunning voor een handelsuitbating komen,” aldus nog Der Spiegel.

“Er is meestal geen verplichting om bij nieuwe commerciële sites ook residentiële ruimte te voorzien. Wel biedt de combinatie meer mogelijkheden. De Hamburgse wijk Eimsbüttel wil elk jaar 1.050 nieuwe woningen bouwen. Daarbij is ook ruimte gepland voor handelszaken. Die beide aspecten kunnen de retailers in hun bouwvoorstellen meenemen.”

De keuze om in Hamburg een winkel met een hotel te combineren, werd volgens Lidl ingegeven door de lokale situatie. De bouwsite bevindt zich immer dicht in de buurt van de Reeperbahn, de beroemde uitgaansbuurt van Hamburg, waardoor het complex minder geschikt is voor een vaste bewoning.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20