Albanese Democratische Partij tot op het bot verdeeld: betogers bestormen hoofdkantoor

De protesten in Kazakhstan zijn vandaag brandend actueel. Maar ook in Albanië komt de bevolking massaal op straat. Betogers bestormen de gebouwen van de Democratische Partij, de politie zet traangas en waterkanonnen in. Wat is er aan de hand in Albanië?

De betogers zijn aanhangers van Sali Berisha, voormalig president en premier van het land. Die kreeg in 2021 een inreisverbod voor de Verenigde Staten. Hij werd beschuldigd van “corrupte praktijken” en machtsmisbruik. Hierop werd Berisha ook uit de Albanese Democratische Partij geknikkerd. Daarop besloot hij ten strijde te trekken tegen Lulzim Basha, die in Berisha’s regering minister voor Binnenlandse en Buitenlandse Zaken was en nu voorzitter is van de Democraten.

Bestorming van het Capitool

Eerst probeerde hij het conflict binnenskamers op te lossen: Berisha riep de partijraad bijeen en riep zichzelf uit tot partijleider; uiteraard verwierp Basha dit idee. Nu lijken de aanhangers van Berisha echter vastbesloten hem op die zetel te hijsen. Ze drongen binnen in het hoofdkantoor van de Partij, op een manier die doet denken aan de bestorming van het Amerikaanse Capitool vorig jaar.

Terwijl de betogers zich met sloophamers een weg naar binnen banen, probeert de politie de situatie onder controle te krijgen. Mensen in het gebouw proberen nu met brandblussers de kwade massa op afstand te houden, tot de politie hen komt helpen.

(mah)

https://www.youtube.com/watch?v=FiG89MactAQ&t=2s
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.