Nergens in Europa beschikt de gemiddelde inwoner over een lager inkomen en een kleinere koopkracht dan in Albanië. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, over het gemiddelde bruto binnenlandse product per hoofd van de bevolking vorig jaar. Deze moeilijke economische omstandigheden zetten vele Albanezen er dan ook toe aan om in een ander land een nieuwe thuis te zoeken.
Albanees heeft laagste koopkracht van heel Europa

Waarom is dit belangrijk?
Het Albanese bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking bedroeg vorig jaar slechts 32 procent van het gemiddelde van de Europese Unie. Geen enkel ander Europees land laat een slechtere score optekenen. De onderzoekers wijzen erop dat de situatie in Albanië niet alleen minder gunstig is dan in de Europese Unie, maar ook in zijn buurlanden genieten de inwoners van een grotere welvaart.Aanhoudend knelpunt: De Albanezen moeten al langer met het probleem van een bescheiden inkomen afrekenen.
- De kloof met de Europese Unie in het bruto binnenlandse product per hoofd van de bevolking liep volgens Eurostat vorig jaar weliswaar met 1 procentpunt terug tegenover het jaar voordien, maar ook hier scoort Albanië minder goed dan zijn buurlanden.
- De andere naties in de regio konden de kloof met de Europese Unie in sterkere mate verkleinen. Dit betekent dat zij verder zijn gevorderd in het zogenaamde convergentieproces.
- Zij groeien sneller dan de Europese Unie en hebben het vooruitzicht om binnen een bepaalde periode het Europese gemiddelde in te halen.
- Noord-Macedonië liet een stijging van 38 procent tot 42 procent optekenen, terwijl in Montenegro sprake was van een verbetering van 45 procent naar 48 procent.
Koopkracht vertoont evenmin verbetering: Ook bij koopkracht staat Albanië helemaal onderaan de Europese ranglijst.
- Het land scoorde slechts 39 procent van het gemiddelde niveau in de Europese Unie. Dat komt neer op een status-quo tegenover het jaar daarvoor.
- De score van Albanië ligt ook veel lager dan het gemiddelde van 48 procent dat andere kandidaat-lidstaten van de Europese Unie hebben geregistreerd.
- In Luxemburg lag de koopkracht 168 procent boven het gemiddelde van de Europese Unie. Daarmee hebben de inwoners van dat land de grootste koopkracht van heel Europa, gevolgd door Ierland (119 procent) en Denemarken (33 procent).
Zoektocht naar beter leven elders: Het lage inkomen in eigen land blijkt voor veel Albanezen een motivatie om elders een beter leven te zoeken.
- Uit gegevens van het tijdschrift Forbes blijkt dat Albanezen de derde grootste diaspora ter wereld vormen. Ongeveer 30 procent van de mensen die in Albanië zijn geboren, woont nu buiten de Albanese landsgrenzen.
- Dit heeft ook geleid tot een gespannen situatie met Europa en het Verenigd Koninkrijk vanwege de toegenomen asielstromen.
- Alleen Guyana (36,4 procent) en Bosnië-Herzegovina (34 procent) hebben meer burgers die in het buitenland wonen.
- Migratie vormt voor Albanië een aanzienlijk risico. Meer dan de helft van de bevolking zou overwegen om naar het buitenland te vertrekken.
- De massale uittocht van jongeren en hoger opgeleiden heeft er al voor gezocht dat de nationale arbeidsmarkt – onder meer in de horeca, het toerisme, de industrie en de landbouw – met aanzienlijke tekorten worstelt.
- Bovendien bestaat de vrees dat onvoldoende mensen in Albanië zullen overblijven om het stelsel van de sociale zekerheid op peil te houden.
- Dit kan in de nabije toekomst leiden tot tekorten, die de betalingen van pensioenen en uitkeringen en de dekking van de kosten van gezondheidszorg en onderwijs in het gedrang zou kunnen brengen.
(evb)