Vuurwerk tussen de minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en de oppositie, gisteren in de Kamer. De man, die als ‘extreem-rechts gevaarlijk’ op lijsten van zowel het OCAD als de militaire veiligheidsdienst ADIV belandde, is nu al weken spoorloos. Defensie en ook de veiligheidsdiensten slagen er niet in hem te vangen.
- Daarover is een intern rapport bij Defensie opgesteld. Dat is vernietigend: het leest als een blunderboek. Zo had men bij ADIV de man wel in het oog, maar door personeelsverloop op de dienst werd de zaak niet goed opgevolgd. En tussen OCAD en ADIV liep het ook fout, qua doorstroming van informatie.
- Het rapport raakte dinsdag al tot bij Le Soir, die er gretig uit publiceerde. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de leden van de commissie Defensie, die het rapport zelf niet te zien kregen. Al regelmatig kwam de oppositie, met name van N-VA, zeer fel in aanvaring met minister Dedonder, die maar moeilijk om kan met de harde aanpak van de Vlaams-nationalisten. Extra moeilijkheid voor haar is dat de N-VA de Defensiecommissie in de Kamer voorzit.
- Gisteren eisten de commissieleden, en niet alleen de oppositie, maar ook onder meer regeringspartij de MR, dat ook zij het rapport te zien kregen. Dedonder maakte veel misbaar, beval een ‘groot onderzoek naar het lek aan Le Soir’, terwijl nogal evident is dat enkel het kabinet het document had, maar wel inzage aan het Parlement weigerde.
- Na twee uur gesteggel in de Kamer moest ze inbinden: de Kamerleden mochten, onder toezicht van een militair, het rapport gaan inkijken. Pas in de late namiddag werd dan de discussie in de commissie Defensie hervat.
- Het is opvallend hoe Dedonder zo telkens kiest voor het offensief. Eerder ging ze – bij de start van heel de affaire rond Jürgen C. – op de radio doodleuk heel snel verklaren ‘dat haar ontslag niet aan de orde was’. En daarna viel ze in de Kamer frontaal de N-VA aan, die volgens haar met hun ‘onderinvestering op Defensie’ mee verantwoordelijk waren. Ook gisteren loste ze de zaak niet bepaald met een diplomatieke aanpak op.
- Daarbij heeft ze de pech dat voor de MR Denis Ducarme als specialist Defensie volgt. Ducarme zit al veel langer in een buitenbaan in de Vivaldi-coalitie en hij houdt zich ten opzichte van Dedonder allerminst in.
- Ten gronde blijft het de vraag of er, na de beschamende episode rond de militair – die nog steeds op de vlucht is – dan niemand ter verantwoording zal worden geroepen, na een hele reeks blunders in het dossier: de baas van Defensie, CHOD Michel Hofman, gaf als enige wel toe ‘dat er door het leger fouten zijn gemaakt’, maar tot nu toe moest in de hele affaire niemand opstappen.
- Die maakte van België nochtans even wereldnieuws: tot in Japan haalde het de krantenkoppen, CNN en BBC hadden het er over, in Nederland sprak de pers over ‘de Belgische rambo’ die op de dool ging. Het feit dat de man nog steeds onvindbaar is – en zo onder meer potentieel doelwit Marc Van Ranst in afzondering in een safehouse houdt – maakt dat dit land niet bepaald een goed figuur slaat.