Het federale kernkabinet is het maandagavond helemaal eens geraakt over de begrotingsopmaak 2024. Dat maakte premier Alexander De Croo bekend in een persconferentie.
De essentie: Met de hele begrotingsoefening is een bedrag van 1,7 miljard euro gemoeid.
- Naast de 1,2 miljard euro aan saneringen claimt de regering 500 miljoen euro aan nieuwe inkomsten voor nieuw beleid gevonden te hebben.
- Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) moet de besparingsoefening van 1,2 miljard euro voldoende zijn om het begrotingstekort in 2024 onder het Europese streefcijfer van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te houden.
Enkele highlights:
- Ook over het laatste struikelblok, de flexi-jobs, is maandagavond uiteindelijk een akkoord bereikt. Het systeem uit 2017 wordt uitgebreid van 10 naar 22 sectoren, maar er zijn wel tegelijkertijd garanties voor een hogere sociale bescherming ingebouwd. Onder de nieuwe sectoren: de kinderopvang, het onderwijs, de voedingssector en de autosector.
- De flexi-jobs zijn een trofee waar de liberalen mee kunnen uitpakken. De socialisten hebben dan weer een verhoging van het minimumloon, tot 50 euro netto extra per maand, in de wacht kunnen slepen.
- Nog een opmerkelijke maatregel: de uitbreiding van de bankentaks moet 150 miljoen euro opleveren. “De bankensector ziet de bankentaksen fors de hoogte ingaan en wordt de zwaarst getroffen sector in deze begrotingsopmaak”, is de analyse van werkgeverskoepel Voka.
- Van staatsbank Belfius wordt een dividend van 220 miljoen euro verwacht en ook de taksen op de bevroren Russische beleggingen bij het effectenhuis Euroclear moeten geld in het laatje brengen. Bpost verklaarde zich eerder bereid 75 miljoen euro terug te betalen voor de wanpraktijken rond overheidscontracten. Daarnaast wil de regering nog eens 25 miljoen euro halen uit de heronderhandeling van die contracten.
Opvallende fiscale maatregelen:
- Enkele “klassieke” belastingverhogingen slaan op tabaks- en vapingproducten en op professionele diesel.
- Ook uit de Kaaimantaks (op vermogens in belastingparadijzen) en uit de strijd tegen fiscale fraude hoopt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) beduidend meer inkomsten dan voorheen te halen.
- Waar de immobiliënsector vooral naar uitkeek: de btw op sloop en heropbouw blijft voor particulieren op het gunsttarief van 6 procent. Dat maakt een einde aan maandenlange onduidelijkheid over de kwestie.