De spaarboekjes liggen al enkele maanden voor meerdere reden onder vuur. Een daarvan is de complexiteit van die spaarproducten. Door allerhande voorwaarden is het niet eenvoudig om spaarboekjes te vergelijken. Een nieuw protocol moet daar verandering in brengen. De banken gaan er onder meer mee akkoord dat ze vanaf volgend jaar maximaal vier verschillende spaarboekjes aan de man brengen.
Akkoord tussen federale regering en banken moet voor meer transparantie zorgen op de spaarmarkt: maximaal vier verschillende spaarboekjes per bank

Waarom is dit belangrijk?
Veel financiële instellingen, waaronder de grootbanken, hebben onlangs de spaartarieven opgetrokken, of staan op het punt dat doen. Spaarboekjes vergelijken, is dan ook de boodschap voor wie zijn spaargeld optimaal wil laten renderen. Alleen is dat allesbehalve eenvoudig. Bij veel spaarboekjes moet je rekening houden met allerhande beperkingen, zoals maandelijkse spaarlimieten.In het nieuws: Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (MR) tekent vandaag, samen met minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) en minister van Financiën Vincent van Peteghem (cd&v), een protocol met de bankensector.
- Dit akkoord moet zorgen voor meer transparantie op de spaarmarkt, wat tot betere voorwaarden voor consumenten moet leiden.
- Het protocol geldt vanaf 15 januari. Vanaf dan komen er geen nieuwe spaarrekeningen meer bij die niet voldoen aan de voorwaarden van dit akkoord.
- Bertrand benadrukt dat dit protocol de snelste manier is om op korte termijn een wezenlijk verschil te betekenen voor spaarders.
- “Mensen moeten op een transparante manier een overzicht kunnen krijgen van alle spaarproducten op de markt. Want een geïnformeerde spaarder is een kritische spaarder en een kritische spaarder durft actief aanbiedingen te vergelijken en over te stappen”, voegt Van Peteghem eraan toe. “We blijven de druk op de banken hoog houden. In het belang van de spaarder, maar ook in het belang van het vertrouwen in het financiële systeem. Ik dank daarom alle partners die hebben meegewerkt aan dit protocol.”
Wat staat er in het protocol?
Details: Uiterlijk vanaf 1 juli 2024 engageren banken zich tot drie concrete zaken die zij trimestrieel aan hun spaarders zullen communiceren, via hun bankapp en de rekeninguittreksels van de betrokken spaarrekeningen:
- Om te beginnen krijgen spaarders duidelijke en begrijpelijke cijfers over de rente die ze de voorbije maanden kregen, zowel in percentages als in euro’s.
- Voorts zullen ze via een nieuwe uniforme webpagina van hun bank, meteen heel transparant alle informatie kunnen krijgen van de aangeboden spaarrekeningen en de bijhorende rentes.
- Vanaf 15 januari zullen de banken op de webpagina’s waar de spaarproducten worden aangeboden telkens verwijzen naar drie specifieke hulpmiddelen. Die zijn:
- De spaarcalculator van de bank waarbij de spaarder in staat wordt gesteld na te gaan in hoeverre de getrouwheidspremie verworven is op de eigen spaarrekening;
- De spaarsimulator van de FSMA, waarmee consumenten alle spaarboekjes gemakkelijk kunnen vergelijken.
- De bankoverstapdienst. Die geeft consumenten alle noodzakelijke informatie over hoe je eenvoudig van bank verandert.
Maximaal vier spaarboekjes per bank
Opgemerkt: Het protocol bepaalt ook dat de banken maximaal vier verschillende spaarboekjes mogen aanbieden in plaats van zes. “Zo zullen ze vanzelf de beste tarieven moeten aanbieden, in plaats van spaarrekeningen met oude tarieven en voorwaarden in stand te houden, waarvan de spaarrentes niet meer stijgen”, aldus Bertrand.
- Bovendien worden spaarboekjes vanaf nu duidelijk opgedeeld in drie eenvoudige categorieën:
- Spaarrekeningen zonder voorwaarden
- Spaarrekeningen met spaarvoorwaarden, zoals een minimaal/ maximaal te sparen bedrag of een maandelijkse spaarlimiet.
- Spaarrekeningen die gebonden aan een bepaalde leeftijd, zoals bijvoorbeeld jongerenrekeningen.