Airbus doet toegift om handelsconflict tussen EU en VS te beslechten

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een belangrijke stap gezet om het Amerikaans-Europese handelsconflict te beëindigen.

Het bedrijf heeft met de Franse en Spaanse regering overeenstemming bereikt over een verhoging van de intresttarieven op verstrekte financiering voor de ontwikkeling van nieuwe vliegtuigen, zo maakte Airbus vrijdag bekend.

Subsidies aan de luchtvaart

De Europese Unie en de Amerikaanse regering liggen al jarenlang overhoop over subsidies aan de sector. Vorig jaar stelde de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de Amerikanen in het gelijk en gaf toestemming om op 7,5 miljard dollar aan Europese export strafheffingen te mogen invoeren.

De Verenigde Staten maakten gebruik van die mogelijkheid en kwamen onder meer met heffingen op kazen en wijn. De Europese Commissie liet na de toegift van Airbus meteen van zich horen. Eurocommissaris voor Handel Phil Hogan eiste vrijdag dat de Amerikanen stoppen met hun sancties, omdat Airbus nu weer in lijn zou handelen met de voorschriften van de WTO.

‘Ongegronde tarieven voor Europese producten zijn niet acceptabel en als gevolg van de naleving in de Airbus-zaak staan we erop dat de Verenigde Staten deze ongerechtvaardigde tarieven onmiddellijk opheffen’, aldus Hogan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20