Innovatieve AI-robot verbetert ouderenzorg in Japan


Key takeaways

  • AIREC, een humanoïde robot ontworpen voor ouderenzorg, heeft zijn capaciteiten gedemonstreerd in Tokio.
  • Robots zoals AIREC kunnen een cruciale rol spelen bij het aanpakken van het ernstige tekort aan zorgmedewerkers in Japan als gevolg van de vergrijzing en het dalende geboortecijfer.
  • Geavanceerde precisie en intelligentie zijn vereist voor robots die in staat zijn tot veilige en effectieve fysieke interactie met mensen.

Een prototype humanoïde robot met de naam AIREC, ontworpen om ouderen te helpen die kritieke zorg nodig hebben, demonstreerde onlangs zijn mogelijkheden in Tokio. Deze AI-gestuurde robot rolde een man voorzichtig op zijn zij en toonde daarmee zijn potentieel voor taken als het verschonen van luiers en het voorkomen van doorligwonden.

Japan kampt met een ernstig tekort aan zorgpersoneel door de vergrijzing en het dalende geboortecijfer, net zoals Monaco. Deze demografische uitdaging heeft geleid tot de ontwikkeling van AIREC, dat met overheidsgeld wordt onderzocht door professor Shigeki Sugano van de Waseda Universiteit.

De vergrijzing van Japan aanpakken

Sugano gelooft dat robots een cruciale rol zullen spelen in de medische zorg en ouderenzorg nu Japan worstelt met de snel vergrijzende samenleving. De unieke situatie van Japan, gekenmerkt door een dalend geboortecijfer, een krimpende beroepsbevolking en een restrictief immigratiebeleid, heeft de druk op de gezondheidszorg verhoogd.

De verplegingssector heeft moeite om posities in te vullen, met slechts één sollicitant voor elke 4,25 beschikbare banen in december. Hoewel het aantal buitenlandse werknemers is toegenomen, maken zij nog steeds minder dan 3 procent uit van het totale personeelsbestand in de zorg. Experts waarschuwen dat zonder technologische vooruitgang de situatie de komende jaren aanzienlijk zal verslechteren.

Technologie inzetten om personeelscrisis aan te pakken

Zenkoukai, een bedrijf dat ouderenzorgfaciliteiten exploiteert, heeft nieuwe technologieën ingezet om de personeelscrisis aan te pakken. In één instelling in Tokio helpt een kleine robot zorgmedewerkers door liedjes te zingen en bewoners strekoefeningen te laten doen, terwijl menselijke verzorgers zwaardere taken uitvoeren. Er worden ook slaapsensoren onder matrassen geplaatst om het slaappatroon van bewoners te controleren, waardoor er ’s nachts minder rondes hoeven te worden gelopen.

Hoewel mensachtige robots zoals Optimus van Tesla in ontwikkeling zijn, benadrukt Sugano dat robots die in staat zijn tot veilige en effectieve fysieke interactie met mensen, geavanceerde precisie en intelligentie vereisen.

Verbeteren van zorg zonder menselijke empathie te verliezen

Sugano’s AIREC robot kan helpen bij taken zoals iemand helpen rechtop te zitten of sokken aan te trekken, roereieren koken en de was opvouwen. Hij schat echter dat het rond 2030 zal duren voordat AIREC klaar is voor gebruik in zorginstellingen, tegen een kostprijs van minstens 10 miljoen yen (64.000 euro).

Takaki Ito, een zorgmedewerker in een Zenkoukai faciliteit, gelooft dat met AI uitgeruste robots die in staat zijn om individuele behoeften en voorkeuren te begrijpen, een rol kunnen spelen in de directe zorg. Hij erkent echter dat robots de menselijke empathie en compassie niet volledig kunnen vervangen. Ito ziet een toekomst voor zich waarin robots en mensen samenwerken om de kwaliteit van de zorg voor ouderen te verbeteren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.