Onderzoekers van Mark Zuckerbergs Meta hebben een kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld die erin slaagde menselijke spelers te verslaan in een complex strategiespel.
AI van Meta is menselijke spelers te slim af in strategiespel Diplomacy

Waarom is dit belangrijk?
De voorbije jaren sluipt kunstmatige intelligentie stilaan in steeds meer aspecten van het dagelijkse leven binnen, vaak zonder dat mensen doorhebben dat het om AI gaat. De technologie is ook steeds meer in staat om zeer complexe taken zo goed als of zelfs beter dan mensen uit te voeren.De essentie: Op dinsdag 22 november kondigde Meta de AI Cicero aan. De software zou in staat zijn om menselijke spelers te verslaan in het strategiespel Diplomacy.
- Het zou de eerste keer zijn dat een AI erin slaagt om het spel zodanig goed te leren spelen, dat het een kans maakt tegen mensen. Dat is volgens Meta een hele prestatie, want om Diplomacy te spelen zijn diepgaande interpersoonlijke vaardigheden nodig.
- Spelers moeten bijvoorbeeld empathie kunnen tonen, moeten op een menselijke manier kunnen communiceren en moeten allianties opbouwen om te kunnen winnen.
- Dat maakt het voor computers een stuk moeilijker om het te spelen dan analytische spelletjes als schaak en Go. De voorbije decennia is AI er al in geslaagd om die spelletjes te kraken.
- In 1997 al versloeg de computer Deep Blue de toenmalige wereldkampioen schaak, Garry Kasparov. In 2015 werd vervolgens ook voor het eerst een Go-kampioen geveld, toen het programma AlphaGo grootmeester Lee Sedol versloeg.
AI met persoonlijkheid
Ingezoomd: De AI werd getraind door een online versie van Diplomacy te spelen.
- Om Cicero te ontwikkelen, combineerde Meta AI-modellen die strategisch kunnen redeneren, zoals AlphaGo, met software die taal kan begrijpen, zoals GPT-3, een van de grootste taalmodellen die ooit werden getraind.
- Tijdens elk spel leerde Cicero voorspellen hoe andere (menselijke) spelers zich zullen gedragen. Hoe meer spelletjes de AI speelde, hoe meer die leerde om complexe dialoog te genereren, waarmee het zelfs kon samenwerken met andere spelers.
- Cicero speelde uiteindelijk meer dan 40.000 spelletjes. Uiteindelijk slaagde de AI erin om meer dan dubbel zo’n hoge score te behalen als de gemiddelde menselijke speler. Het programma eindigde zelfs in de top 10 procent van spelers.
De toekomst van Cicero
De implicatie: Meta gelooft dat de technologie in de toekomst op veel verschillende manieren gebruikt kan worden.
- AI zoals Cicero zou gebruikt kunnen worden om mensen nieuwe vaardigheden aan te leren, om namens hen te onderhandelen of zelfs om videogames simpelweg interactiever te maken, zegt Meta op zijn website.
- Tegelijkertijd waarschuwt het bedrijf voor de gevaren van de technologie. Daarom roept Meta programmeurs en onderzoekers op om de technologie “op een verantwoorde manier” te ontwikkelen. Het bedrijf beweert alvast dat het stappen heeft ondernomen om “toxische berichten” te detecteren en te verwijderen uit Cicero’s taalgebruik.
- Op Meta’s website wordt in detail uitgelegd hoe de AI werkt. Ook heeft het de code van Cicero open source gemaakt op het online softwareplatform GitHub. Op die manier hoopt het bedrijf, dat de voorbije jaren vaker werd geplaagd door controverses, aan te tonen dat het verantwoordelijk probeert om te gaan met de technologie.
(ns)