Waarom uw kind beter schrijnwerker wordt dan computerprogrammeur

Disruptietheorie stelt dat nieuwe hypes worden overschat op de korte termijn en onderschat op de lange termijn. Voor de allereerste keer is er een hype die we zelfs onderschatten op korte termijn. AGI, kunstmatige algemene intelligentie, zal de wereld van de arbeid op zijn kop zetten. Zoveel is nu duidelijk.

Het is zover: een hype die echt impact heeft op korte termijn. Er zijn er tientallen gepasseerd, van cryptomunten, zelfrijdende wagens tot de metaverse. Sinds ChatGPT zijn intrede deed op het wereldtoneel in november 2022, nog geen 7 maanden geleden, is het gebruik geëxplodeerd en wordt er dagelijks wel een artikel gepubliceerd dat aangeeft dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn.

Het is het meest dankbare onderwerp voor columnisten sinds het ontploffen van de gasprijzen en Brexit, met dit verschil dat de impact van AI voor onze economie een multiplicator is van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie of de tijdelijke stijging van de energieprijzen.

De kanarie in de kolenmijn

De kanarie in de kolenmijn is Chegg, een Amerikaans bedrijf dat studenten helpt in hun studies om sneller kennis te absorberen. De studenten hebben misschien behoefte om sneller meer kennis op te nemen maar ChatGPT lost voor hen alles op. Wall Street zag de bui al vroeg hangen en Chegg crashte prompt met bijna 70%. De extra daling in mei 2023 van de beursprijs kwam er nadat de CEO bevestigde dat de omzet begint te zakken door ChatGPT.

De jobs zonder toekomst

Het is duidelijk datu uw kinderen best niet adviseert om voor de volgende beroepen te studeren of ze moeten zo goed zijn want voor supertalent zal altijd wel plaats zijn:

 • computerprogrammeurs
 • grafische ontwerpers
 • journalisten
 • jobs in de advocatuur
 • marktanalisten
 • beurshandelaars
 • leraars

….

AGI doet dit vandaag al dikwijls beter en zal nog veel slimmer worden. Dit is maar een kleine selectie, maar het komt erop neer dat bediendenjobs in de vuurlijn staan. We zijn geëvolueerd naar een diensteneconomie waar er nog heel weinig jongeren manuele arbeid verrichten.

De jobs met toekomst

En laat dat net nu de jobs zijn die voor de volgende twintig jaar veilig zijn en waar lonen zelfs nog zullen stijgen. Robots blijven zeer onhandige wezens en er zijn dan nog heel veel jobs die nood hebben aan menselijke interventie.

Denk maar aan

 • verplegers en verpleegsters
 • stukadoors
 • buitenschrijnwerkers
 • schilders
 • decorateurs
 • installateur datacommunicatienetwerken

Ter illustratie: Op dit moment zijn er meer dan 25.000 vacatures voor verplegers en verpleegsters in heel België. Alleen in Vlaanderen zijn er 675 vacatures voor installateurs datacommunicatienetwerken en zoeken bedrijven 975 buitenschrijnwerkers. 

Het lef om tegen de trend in te gaan

Her vergt lef om je kinderen te duwen in de richting van jobs waar de mens altijd beter zal zijn dan machines, maar die misschien niet zoveel aanzien hebben in de computerwereld van vandaag of waar er het niet zo is dat zoon-of dochterlief naar een kantoor rijdt. Maar het is wel de weg naar een zekere toekomst. De storm van AI zal heel wat huisjes omverwaaien. Je kan je best maar voorbereiden.


Xavier Verellen is auteur.

Meer