De impact van AI op verzekeringstechnologie: risico’s en kansen

Wereldwijde financiering voor bedrijven actief in verzekeringstechnologie (insurtech) steeg met 40 procent tot 1,27 miljard dollar in het tweede kwartaal van dit jaar, met AI-gerichte bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de groei. Volgens een rapport van Gallagher Re, een onderdeel van Arthur J Gallagher, is deze stijging grotendeels te danken aan de groeiende belangstelling voor het gebruik van AI om taken te automatiseren en kosten te besparen.

Wereldwijd piekte de insurtech-financiering in 2021 op 16 miljard dollar, maar sindsdien is deze afgenomen omdat de waarderingen krompen. Desondanks zetten bedrijven groots in op AI om hun activiteiten te transformeren.

Risico’s van deepfakes in verzekeringsclaims

Het gebruik van AI in verzekeringen brengt echter ook een aantal belangrijke uitdagingen met zich mee. Een van die uitdagingen is het risico dat deepfakes worden gebruikt bij frauduleuze claims. Deepfakes zijn overtuigende afbeeldingen en video’s die kunnen worden gebruikt om mensen te misleiden. In de context van verzekeringen kunnen deepfakes worden gebruikt om vals bewijs te creëren of om polishouders te manipuleren om valse claims in te dienen.

Andrew Johnston, global head of insurtech bij Gallagher Re, waarschuwt dat elke mogelijkheid om de waarheid te verdoezelen en heel echt te laten lijken een probleem is. Het rapport suggereert dat AI-gebaseerde risicobeoordelingen een verschuiving naar geïndividualiseerde prijsstelling zouden kunnen veroorzaken, wat sommige klanten ten goede zou kunnen komen maar anderen onverzekerbaar zou kunnen maken.

AI: een tweesnijdend zwaard

Hoewel AI het potentieel heeft om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en administratieve taken te versnellen, is het niet zonder beperkingen. “Waar acceptatie volledig aan AI is gedelegeerd, is het succes beperkt gebleven”, zegt het rapport. Het rapport suggereert dat het een vergissing is om het menselijke element helemaal weg te laten.

AI zou ook een manier kunnen vinden om zijn eigen problemen op te lossen, zoals het detecteren van deepfakes. Tot die tijd moeten de risico’s van AI echter zorgvuldig worden beheerd. Ondanks deze uitdagingen blijft AI een waardevol hulpmiddel bij de prijsstelling en acceptatie van verzekeringen.

Concluderend: hoewel AI het potentieel heeft om een revolutie teweeg te brengen in de verzekeringssector, is het essentieel om de risico’s en beperkingen van het gebruik ervan zorgvuldig te overwegen. Menselijke tussenkomst blijft belangrijk in het AI-gebeuren.

Key takeaways

• AI-gestimuleerde insurtech-financiering bereikte 1,27 miljard dollar in Q2
• 40 procent stijging in wereldwijde financiering voor verzekeringstechnologiebedrijven
• Gebruik van AI brengt uitdagingen met zich mee, waaronder deepfakes in frauduleuze claims

Wil je toegang tot alle artikelen, abonneer je dan hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.