Key takeaways
- Mindervalide werknemers maken vaker gebruik van AI dan hun collega’s zonder beperking.
- Meer dan de helft (54 procent) van de mindervalide werknemers gebruikt AI om problemen op te lossen, vergeleken met 34 procent van hun collega’s zonder beperking.
- Bijna tweederde (66 procent) van de mindervalide mensen gebruikt AI voor taken als het schrijven of vertalen van e-mails, het maken van notities, het plannen van vergaderingen en het analyseren van gegevens
Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op de werkplek neemt toe, vooral onder werknemers met een beperking. Meer dan de helft van mindervaliden (54 procent) gebruikt AI om oplossingen te vinden in hun werk, aanzienlijk meer dan de 34 procent van hun collega’s zonder beperking. Deze bevinding kwam naar voren uit een onderzoek van Randstad getiteld “Understanding Talent Scarcity: AI and Equity”, waarin 1.200 Belgische werknemers werden ondervraagd, waaronder 200 met een beperking. Het rapport benadrukt hoe belangrijk het is dat werkgevers investeren in AI om waardevol talent te behouden.
Mindervalide werknemers maken vaker gebruik van AI
Mindervalide werknemers maken vaker gebruik van AI dan hun collega’s zonder beperking. Bijna de helft (49 procent) van de werknemers met een beperking gebruikt AI minstens wekelijks, vergeleken met een derde (32 procent) van de werknemers zonder beperking. Bovendien gebruikt 54 procent van de werknemers met een beperking AI om problemen op te lossen, een aanzienlijk hoger percentage dan de 34 procent van hun collega’s zonder beperking.
AI-gebruik bij verschillende taken
Deze voorkeur voor AI strekt zich uit tot verschillende taken. Meer dan de helft (51 procent) van de respondenten met een beperking gebruikt AI om niet-administratieve taken te versnellen, zoals het schrijven of vertalen van e-mails, vergeleken met 43 procent van de respondenten zonder beperking. Wat betreft administratieve taken zoals het maken van notities, het plannen van vergaderingen en het analyseren van gegevens, gebruikt 56 procent van de personen met een beperking AI, terwijl slechts 37 procent van de andere respondenten dit doet.
Zorgen over AI-trainingsmogelijkheden
Uit het onderzoek blijkt ook dat 57 procent van de werknemers met een beperking zelfstandig moet zoeken naar manieren om hun AI-vaardigheden te verbeteren, vergeleken met 37 procent van hun collega’s zonder beperking. Met name bijna een op de vijf werknemers met een beperking is bereid een nieuwe werkgever te overwegen als er geen AI-training wordt aangeboden, wat een grotere mate van bezorgdheid weerspiegelt (34 procent) dan bij werknemers zonder beperking (18 procent).
Ongelijkheid in toegang tot AI tussen landen
Het onderzoek benadrukt een verschil in toegang tot AI en opleidingsmogelijkheden tussen verschillende landen. Terwijl 38 procent van de werknemers in andere onderzochte landen toestemming heeft van de werkgever om AI op het werk te gebruiken, daalt dit cijfer in België tot 33 procent. Ook krijgt slechts 31 procent van de Belgische werknemers AI-training van de werkgever, vergeleken met een gemiddelde van 35 procent wereldwijd.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!