Leidt het gebruik van AI-tools op het werk tot een burnout?


Key takeaways

  • Leidinggevenden verwachten dat AI-tools de productiviteit verhogen, maar werknemers worden vaak geconfronteerd met hogere eisen en werkdruk.
  • Het gebruik van meerdere werkgerelateerde apps, inclusief apps met AI, kan leiden tot stress en een verminderde aandachtsspanne door het voortdurend wisselen tussen platforms.
  • Veel advocaten uiten hun ontevredenheid over de verschuiving naar een hoger volume AI-tools en weinig controle.

Anurag Garg, oprichter van Everest PR, zag AI-tools zoals ChatGPT aanvankelijk als een manier om de workflow van zijn team te stroomlijnen en de productiviteit te verhogen. De realiteit bleek echter heel anders te zijn. In plaats van taken te vereenvoudigen, leidde het gebruik van AI tot meer stress en werkdruk bij zijn werknemers, meldt BBC.

Brede trends in de sector

Garg merkte dat medewerkers meer tijd besteedden aan het maken van prompts voor ChatGPT en het nauwkeurig controleren van de output op onnauwkeurigheden. De constante updates en nieuwe functies vereisten ook extra leertijd, wat verder bijdroeg aan het gevoel van overweldiging.

Deze ervaring weerspiegelde een bredere trend die uit recent onderzoek naar voren kwam. Uit een onderzoek van Upwork bleek dat leidinggevenden weliswaar verwachten dat AI-tools de productiviteit zullen verhogen, maar dat werknemers vaak te maken krijgen met hogere eisen en een hogere werkdruk. Een aanzienlijk aantal werknemers gaf aan dat AI hun productiviteit verlaagde en dat ze verward raakten over het behalen van de gewenste winst. Een aanzienlijk percentage van de werknemers vreesde dat de integratie van AI dit probleem zou verergeren.

Specifieke uitdagingen in de advocatuur

De afhankelijkheid van meerdere werkgerelateerde apps, waaronder die met AI, maakt het probleem nog groter. Uit het onderzoek van Asana bleek dat mensen die meerdere apps gebruiken vaak moeite hebben met het beheren van meldingen en een verminderd concentratievermogen ervaren vanwege het voortdurend schakelen tussen platforms. Deze constante vraag naar multitasking kan leiden tot gevoelens van stress en uitputting.

Met name juridische professionals worden getroffen door deze trend. Coach Leah Steele, die gespecialiseerd is in het helpen van advocaten bij het overwinnen van een burn-out, merkt op dat de toestroom van AI-gebaseerde productiviteitstools heeft geleid tot een grotere werkdruk en een verschuiving naar omgevingen met een hoog volume en weinig controle. Veel advocaten zijn ontevreden over deze verandering en voelen zich losgekoppeld van hun oorspronkelijke doel, namelijk het bieden van gepersonaliseerde klantinteracties.

De uitdagingen aanpakken

De Law Society of England and Wales erkent deze uitdagingen en benadrukt de behoefte aan goede ondersteuning en training om advocaten te helpen AI-technologieën effectief te gebruiken.

De oprichter van Flown, Alicia Navarro, erkent de overvloed aan AI-tools, maar benadrukt het belang van strategisch gebruik. Ze erkent dat AI met name gunstig kan zijn voor kleine bedrijven met beperkte middelen, zodat ze meer kunnen bereiken met minder.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.