AI begint aan zijn slooptocht: Frans call-center Teleperformance verloor op een jaar meer dan de helft van zijn beurswaarde

Samengevat. De plotselinge koersval van Teleperformance, een toonaangevend Frans bedrijf in klantrelatiebeheer, werd veroorzaakt door de aankondiging van Klarna dat het een AI-assistent, ontwikkeld in samenwerking met OpenAI, heeft gelanceerd voor klantenservice. Deze AI-assistent heeft significant bijgedragen aan kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen, wat leidt tot grote onrust op de aandelenmarkt.

Waarom is dit belangrijk?

Deze gebeurtenis onderstreept de diepgaande impact van generatieve kunstmatige intelligentie op de industrie en de financiële markten. Het illustreert hoe innovaties in AI niet alleen operationele verbeteringen kunnen stimuleren maar ook significante verstoringen kunnen veroorzaken in gevestigde sectoren, met directe gevolgen voor de waardering van bedrijven.

In het nieuws. Voorheen gewaardeerd op meer dan 8 miljard, ervoer Teleperformance een dramatische koersval. En daling van 28% tijdens de handel, resulteerde uiteindelijk in een dagverlies van 14%.

  • De aankondiging van Klarna, een Zweedse fintech gigant die bekend is om zijn “buy now, pay later”-diensten, werd de aanleiding. Het bedrijf onthulde dat het een AI-assistent inzet voor klantenservice, die 2.3 miljoen klantengesprekken voerde. Dat komt overeen met het werk van 700 voltijdse werknemers.

Zoom in. De AI-assistent resulteerde in een directe kostenbesparing van 40 miljoen euro voor Klarna.

  • De AI-assistent werkt in 35 talen, is 24/7 beschikbaar, en presteert gelijk aan menselijke medewerkers. Dat wijst op een significante verbetering in servicecapaciteit en klanttevredenheid.
  • Teleperformance probeerde de meubelen nog enigszins te redden door aan te kondigen dat het AI reeds in zijn diensten integreert.

Zoom out. Dit voorval is een voorbode van hoe AI-technologieën sectoren transformeren. Bedrijven die AI omarmen zullen een concurrentievoordeel behalen ten opzichte van diegene die achterblijven.

  • Investeerders beginnen onderscheid te maken tussen bedrijven die zullen profiteren van de AI-golf en degenen die negatief beïnvloed worden, wat resulteert in significante fluctuaties in marktwaarderingen.
Meer