Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Niels Saelens gepubliceerd op om • April 2023 4 min lezen
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.
Vincent Van Quickenborne (Open VLD), minister van Justitie, wil komaf maken met de voorschotfacturen voor gas en elektriciteit. Hij pleit voor een maandelijkse energiefactuur.
Waarom is dit belangrijk?
We moeten maandelijks een voorschot betalen voor ons gas- en elektriciteitsverbruik. Na een jaar ontvangen we een eindafrekening. Veel consumenten komen daarbij tot de vaststelling dat ze maandelijks te veel betalen voor hun verbruik. Hetgeen ze te veel betaald hebben, krijgen ze vanzelfsprekend terug. Maar de hogere voorschotfacturen nemen wel een grotere hap uit het maandelijkse gezinsbudget dan noodzakelijk is.
In het nieuws: Van Quickenborne wil de voorschotfacturen vervangen door een maandelijkse energiefactuur. Wat is het verschil tussen die twee systemen?
Bij een voorschotfactuur maakt de energieleverancier een inschatting van jouw energieverbruik. Op basis daarvan wordt een voorschot berekend. Dat betekent dus dat je maandelijks evenveel betaalt voor je gas en elektriciteit, ongeacht hoeveel je verbruikt gedurende een maand.
Bij veel energieleveranciers kan je via hun internetplatform de voorschotfactuur aanpassen. Dat is voornamelijk een interessante optie als je een variabel contract hebt. Je kan het voorschot aanpassen wanneer de energieprijzen dalen of stijgen. Op die manier voorkom je dat je bij de eindafrekening voor een verrassing komt te staan.
Energieleveranciers zijn overigens voortaan verplicht om na te gaan of de voorschotten die hun klanten betalen nog in lijn liggen met de actuele prijzen en hun effectieve verbruik. Ze zullen dat om de vier maanden doen.
Bij een maandelijkse energiefactuur betaal je elke maand voor je effectieve verbruik.
Sinds april vorig jaar zijn de vijf grootste energieleveranciers van ons land verplicht om die optie aan te bieden aan iedereen die een digitale meter heeft. Van Quickenborne wil dus dat dat systeem het nieuwe normaal wordt.
In theorie moet iedereen tegen 2025 een digitale meter hebben. Alle Belgische consumenten krijgen een uitnodiging (of hebben al een gekregen) om zo’n meter gratis te laten installeren.
Een van de grote troeven van de maandelijkse afrekening is dat je een beter overzicht hebt over je verbruik. Je kan bijvoorbeeld op tijd gerichte maatregelen nemen als je merkt dat de energiefactuur plots de pan uit rijst.
Een nadeel: de energiefacturen kunnen in de winter fors hoger liggen dan in de zomer. Die plotse pieken zijn er niet wanneer er met een voorschotfactuur gewerkt wordt. Dan wordt de totale factuur gelijk gespreid over twaalf maanden.
Niet iedereen is een voorstander
Details: de consumentenorganisatie Test-Aankoop en Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Energie, hebben bedenkingen bij het voorstel van Van Quickenborne.
Laura Clays, woordvoerder voor Test-Aankoop, merkt tegenover Het Nieuwsblad op dat de consument altijd de keuze moet hebben. “Voorschotfacturen geven mensen de zekerheid van een vast bedrag. Maandelijkse afrekeningen daarentegen kunnen voor verrassingen zorgen”, klinkt het.
Demir deelt die bezorgdheid. “Niet iedereen kan in de winter iedere maand een factuur van 1.000 euro betalen. Spreiden, is beter. Wij pleiten dus ook voor keuzevrijheid”, zegt haar woordvoerder Andy Pieters in een gesprek met De Standaard.
Hij voegt eraan toe de verplichte maandfacturen de kleinere leveranciers zullen opzadelen met extra kosten. “Ze moeten voor een maandelijkse afrekening hun software grondig aanpassen”, aldus de woordvoerder van Demir.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.