Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 26 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Afrikaanse varkenspest in Duitsland bezorgt Belgische varkenshouders nachtmerries

Logo Business AM
Business

28/09/2020 | Willem De Maeseneer | 2 min leestijd

EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Het opduiken van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland keldert de prijs van het vlees in sneltempo. Belgische varkensboeren vrezen voor zware verliezen.

Begin september dook de Afrikaanse varkenspest – een virus dat dodelijk is voor dieren, maar onschuldig voor de mens – voor het eerst op in Duitsland. Als gevolg mogen de Duitsers – de grootste producenten van varkensvlees in Europa – niet meer uitvoeren naar onder meer China, Japan en Zuid-Korea.

Het opduiken van het virus in Duitsland werkt door tot in ons land. Duitsland is voor België een belangrijke afzetmarkt: meer dan een derde van het Belgisch varkensvlees gaat richting de Duitse markt. Nu de Duitse bedrijven niet meer mogen uitvoeren, wordt de Europese markt echter overspoeld met varkensvlees.

Verliesprijs

Dat grote aanbod heeft op korte termijn gezorgd voor een ‘keldering”‘van de Belgische varkensprijs, aldus Vanessa Saenen, woordvoerster van de Boerenbond. Momenteel zit de prijs op 1,17 euro per kilogram geslacht gewicht. ‘Een erg slechte prijs’, klinkt het bij de landbouworganisatie. ‘De varkenshouders dreigen met verlies te zullen moeten werken’, vreest de Boerenbond.

Vandaag kan België zelf geen varkensvlees uitvoeren naar China, omdat het virus twee jaar geleden opdook in Wallonië. De sector hoopt dat binnenkort een einde aan dat verbod komt. De Boerenbond bepleit een regionalisering van de exportvergunning. In Vlaanderen is het virus immers niet vastgesteld de voorbije twee jaar.

De prijs voor varkensvlees was begin dit jaar nochtans heel behoorlijk, dankzij de grote vraag vanuit China. De coronacrisis zorgde echter voor dalende prijzen. Het opduiken van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland zorgt nu voor een nieuwe klap voor de Belgische varkenshouders. Of de dalende prijzen betekent dat ook de consument minder betaalt voor een stukje varkensvlees is onduidelijk. Het zijn de supermarkten die de prijzen vastleggen. ‘Veel goedkoper kan bijna niet meer’, klinkt het nog bij de Boerenbond.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks