Afrikaanse varkenspest in China heeft wereldwijde gevolgen

De Afrikaanse varkenspest in China jaagt Chinese inflatie aan en doet Europese prijzen stijgen. Of hoe één ziekte de globale handel in varkensvlees op zijn kop zet.

China kampt al meer dan een jaar met een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. De prijs van het varkensvlees is gestegen met 70 procent. De prijs van voedsel ging 11,2 procent omhoog. De crisis zorgde ervoor dat de Chinese inflatie in september tot 3 procent steeg, het hoogste peil sinds september 2013. De gevolgen zijn wereldwijd te voelen. De epidemie heeft zich verspreid naar naburige landen. Vandaag zijn er besmettingen in Vietnam, Indonesië, Myanmar, Cambodja, Zuid-Korea en op de Filipijnen.

De epidemie heeft zich verspreid naar naburige landen. Vandaag zijn er besmettingen in Vietnam, Indonesië, Myanmar, Cambodja, Zuid-Korea en op de Filipijnen. Bron: Food and Agriculture Organization of the United Nations.

Varkensgenocide

China is door zijn enorme bevolkingsaantal en de voorliefde voor varkensvlees de grootste producent van varkensvlees ter wereld. Tot vorig jaar waren er in China bijna even veel varkens als in de rest van de wereld samen. Sinds de uitbraak van de ziekte zijn zoveel dieren gestorven of vernietigd dat het bestand is gehalveerd.

De gevolgen voor Europa zijn dubbel. Door de handelsoorlog tussen de VS en China, kopen de Chinezen hun vlees voornamelijk in Brazilië, Mexico en Europa. Vooral Spanje doet op dit moment gouden zaken met China. Dat zorgt ervoor dat de prijzen ook binnen Europa hoog blijven.

België valt uit de boot

China en andere Aziatische landen hebben echter de grenzen gesloten voor Belgisch varkensvlees, omdat het virus vorig jaar vastgesteld werd bij wilde zwijnen. Als er zich geen nieuwe gevallen voordoen, zou België in theorie de export naar die landen kunnen hervatten in augustus 2020. Elke maand die voorbijgaat zonder dat de Belgische varkenssector normaal kan exporteren, kost gemiddeld 22,42 miljoen euro. Dat zegt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van de Federatie van het Belgische Vlees (Febev). In totaal kijkt de sector dus naar een verlies tussen de 447 miljoen en 584 miljoen euro.

Experts voorspellen dat de gevolgen van deze crisis nog lang voelbaar zullen zijn. Het kan 10 jaar duren eer het Chinese varkensbestand hersteld is. In tussentijd zal de vraag naar Europees varkensvlees hoog blijven. Welke maatregelen China gaat uitrollen om de inflatie te doen dalen en om zijn varkensboeren te compenseren moet nog blijken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.