Afrikaanse start-ups trokken recordbedrag aan investeringen aan

In Afrika hebben start-ups het voorbije jaar een bedrag van 5,3 miljard dollar aan financiële middelen opgehaald. Dat is een absoluut record, maar tegelijkertijd moet voor een terugval worden gevreesd. Een diepere inzinking van de technologie-industrie dreigt immers de financiële reserves voor investeringen uit te hollen. Dat zegt een studie van het bureau Briter Bridges.

Waarom is dit belangrijk?

Uit het rapport van Briter Bridges blijkt dat het voorbije jaar in Afrika 964 investeringsprojecten bij start-ups konden worden gemeld. Dat betekende een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien. Wanneer echter naar de totale investering wordt gekeken, was er slechts van een stijging met 100.000 dollar sprake.

Beperkte middelen: “Er moet met een aantal duidelijke waarschuwingssignalen rekening worden gehouden”, betoogde Dario Giuliani, directeur van Briter Bridges, in een commentaar op het rapport.

  • “De grote projecten werden gedreven door investeerders uit andere continenten”, beklemtoonde Giuliani. “Het risico bestaat dan ook dat de reserves voor verdere financieringen dit jaar beperkt zullen blijven.”
  • Het rapport toont dat de grootste investeringen in Afrikaanse start-ups de voorbije jaren vooral werden gedragen door wereldwijde partijen zoals Sequoia Capital en Tiger Global. In die lijst kan ook de naam van het failliete cryptoplatform FTX Trading worden herkend.
  • “Maar nu in veel westerse landen een economische recessie dreigt en het banenverlies bij technologiebedrijven versnelt, kiezen vele investeerders er misschien voor om geld te sparen”, stippen de analisten aan.

Geen immuniteit voor waardeschommelingen: “De waarderingen van technologiebedrijven staan onder druk”, verduidelijkte William Sonneborn, directeur innovatieve technologieën bij International Finance Corporation.

  • “De investeerders zijn niet immuun voor de waardeschommelingen van beursgenoteerde ondernemingen. Ik verwacht op het Afrikaanse continent dit jaar verscheidene bedrijven met een belangrijke beurswaarde rekening zullen moeten houden.”
  • “Vorig jaar vertegenwoordigden fintech-bedrijven nog meer dan een derde van alle fondsen die in Afrikaanse start-ups werden geïnvesteerd. Dit jaar moet echter rekening gehouden worden met een verschuiving naar bedrijven die zich bewegen in sectoren zoals gezondheid, klimaat en landbouw.”

Geconcentreerd in vier landen: Uit het rapport blijkt nog dat de investeringen grotendeels in vier van de meer ontwikkelde markten van het continent – Egypte, Nigeria, Kenia en Zuid-Afrika – zijn geconcentreerd.

  • Er wordt echter opgemerkt dat die landen met economische uitdagingen, van vertraagde groei tot een depreciatie van de valuta – hebben te kampen.
  • Daarbij wordt erop gewezen dat het Egyptische pond tot een absoluut dieptepunt is gezakt, terwijl de Nigeriaanse economie onder een stijgende schuld gebukt gaat en eveneens met een verzwakkende munt wordt geconfronteerd. In Ghana en Kenia heeft de nationale munt eveneens een waardedaling moeten melden.
  • “Terwijl bedrijven twee jaar geleden werden aangemoedigd om zich vooral op groei te focussen, blijkt nu vaak vooral een streven naar het behoud van cash, terwijl het opsouperen van middelen wordt vermeden. Nieuwe investeringsrondes worden vaak zo lang mogelijk uitgesteld.”
  • Het persbureau Bloomberg wijst er daarbij op dat de waarde van de aandelen van de Afrikaanse start-up Jumia Technologies, die in New York worden verhandeld, de voorbije twaalf maanden met ongeveer 68 procent zijn gedaald.
  • De oprichters van de onderneming stapten in november op. De bedrijven Chipper Cash en Wave werden anderzijds getroffen door de ondergang van FTX Trading van Sam Bankman-Fried, die in beide entiteiten had geïnvesteerd.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20