Door de toenemende inflatie en de economische stagnatie die voortvloeit uit de maatregelen om die in te perken, is de financiering van start-ups in zo goed als heel de wereld afgenomen. Afrika doorbreekt die trend echter: daar steeg dat cijfer met 140 procent.
Er zou op het continent tijdens de eerste helft van het jaar zo’n 3,14 miljard dollar naar start-ups zijn gevloeid, meent onderzoeksfirma Africa: The Big Deal. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg dat slechts zo’n 1,3 miljard.
Op alle andere continenten daalde de financiering van start-ups vergeleken met de eerste helft van 2021. Europa liet een lichte daling optekenen, met 3,7 procent. De Verenigde Staten (VS) doen het iets slechter: daar daalden investeringen met 11,4 procent.
Azië deed het nog een pak slechter. Op het continent werd van januari tot juni 2022 25,7 procent minder geïnvesteerd in startups. Maar Latijns-Amerika spant de kroon, met een daling van maar liefst 43 procent tegenover het jaar ervoor.
Onderontwikkelde markt
Dat alle andere continenten het zo slecht doen, zou voornamelijk te wijten zijn aan de economische situatie die de wereld momenteel parten speelt. Afrika zou daar minder gevoelig aan zijn, omdat de markt er sowieso minder ontwikkeld is, en dus nog meer dan genoeg ruimte heeft om te groeien.
“Macrotrends die technologiebedrijven in ontwikkelde landen beïnvloeden, zullen minder impact hebben op Afrika”, vertelt Lexi Novitske, partner bij het op Afrika gerichte techfonds Norrsken22, aan Bloomberg.
Grote namen in het westen zouden getroffen worden door de toenemende angst voor inflatie en de impact daarvan op consumenten. “Het verhaal van Afrika draait meer om het online brengen van de ondergepenetreerde markt”, zegt Novitske.
Gaten in de economie
Intussen lijkt het erop dat Afrika zijn eigen jaarrecord zal verbreken. Vorig jaar werd er in totaal 5 miljard dollar geïnvesteerd in startups, een cijfer dat aan het huidige tempo ruim zal worden overschreden.
Dat is broodnodig voor het continent, dat in de voorbije decennia worstelde met op sommige plaatsen een erbarmelijke economische situatie. Techondernemers proberen die gaten nu in te vullen, door diensten aan te bieden op vlak van onder andere betaling, gezondheidszorg en onderwijs.
Toch moet er een kanttekening worden gemaakt bij de cijfers. Hoewel Afrikaanse bedrijven steeds meer fondsen kunnen binnenhalen, is de hoeveelheid nog altijd verwaarloosbaar vergeleken met bedrijven in het Westen. In de VS werd dit jaar van januari tot juni immers zo’n 123 miljard dollar geïnvesteerd. In Europa was dat zo’n 54 miljard, nog altijd tien keer zoveel als in Afrika.
(lb)