Afpersing met valse seksvideo’s werkt wonderwel

Sinds enkele tijd worden steeds meer internet-gebruikers geconfronteerd met seksuele afpersing. Er wordt immers gedreigd met de publicatie van bezwarende bewijzen van de online seksuele activiteiten van het doelwit. Dat blijkt uit een onderzoek van het beveiligingsbedrijf Banbreach. Er wordt aan toegevoegd dat de afpersing vaak ook heel succesvol blijkt, zelfs al blijkt het bewuste beeldmateriaal niet te bestaan.

“Cyberbeveiligers merken sinds enkele tijd een opmerkelijke toename van het aantal pogingen tot online afpersing, waarbij vaak grote sommen in bitcoin worden geëist,” benadrukt de nieuwssite Motherboard. “De doelwitten krijgen daarbij vaak een email toegestuurd waarin hun persoonlijk paswoord – dat door de hackers meestal bij een eerdere gelegenheid ergens is gestolen of gevonden – wordt vermeld.”

Webcam

“In de boodschap wordt vaak meteen ook beweerd dat de scammers webcambeelden in hun bezit zouden hebben van ogenblikken dat het slachtoffer naar online pornografie zou hebben zitten te kijken,” zegt Motherboard. “Daarop wordt een losgeld geëist om te beletten dat de compromitterende beelden online zouden worden geplaatst.”

“Die tactiek blijkt voor de scammers bijzonder winstgevend te zijn, temeer daar de criminelen bijzonder weinig werk moeten investeren in hun bedrieglijke praktijken,” benadrukt Suman Kar, chief executive van Banbreach, dat gespecialiseerd is in cyberbeveiliging.

Half miljoen dollar losgeld

“Het is bijzonder verontrustend te moeten vaststellen dat de scammers aan de hand van gevonden of gestolen paswoorden en met bijzonder weinig inspanning op korte termijn 500.000 dollar losgelden hebben kunnen verzamelen.”

Banbreach identificeerde ongeveer 770 dossiers. Weliswaar leverden 540 pogingen tot afpersing geen resultaat op, maar de resterende acties leverden meer dan duizend transacties met een totaal van 70,8 bitcoin op.

India

Suman Kar benadrukt dat deze resultaten bovendien slechts een conservatieve inschatting vormen. Het is volgens Banbreach immers heel waarschijnlijk dat slechts een klein deel van alle pogingen tot afpersingen konden worden geïdentificeerd.

“Wanneer de teruggevonden gegevens echter geografisch worden geanalyseerd, blijkt een opmerkelijk sterke activiteit in India te moeten worden vastgesteld,” betoogt Kar. “Voor een gemiddelde Indiër is een losgeld van 1.000 dollar een groot kapitaal,” merkt hij op.

De gestolen paswoorden zouden volgens Kar onder meer afkomstig kunnen zijn van een eerder lek bij Linkedin, al erkent hij dat hierover geen zekerheid bestaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20