Afgedankte iPod begint aan een tweede leven – op eBay

Acht maanden is de tijd die Apple in 2001 nodig had om van het idee van de eerste iPod naar de officiële presentatie te gaan. Het was Steve Jobs zelf die de basis legde voor de mp3-speler. Zijn woorden klinken 21 jaar later nog altijd legendarisch: “1.000 songs in your pocket”.  Maar 21 jaar later lijkt de iPod, naast het muziekplatform iTunes, een volgende icoon van de digitale revolutie dat op weg is naar het archief van het internet. 

Vandaag, nu elk Appleproduct de mogelijkheden van de iPod heeft geïntegreerd, heeft de productinnovatie van toen geen zin meer. Daarom heeft Apple besloten de productie van het gadget dat voor de doorbraak van het bedrijf zorgde, stop te zetten. Dit nadat er op 21 jaar tijd wereldwijd zo’n 450 miljoen stuks van zijn verkocht. Vorig jaar zijn er naar schatting nog drie miljoen iPods verkocht, tegenover 250 miljoen iPhones. De iPod leeft nu verder in de iPhone.

iPod vs. Walkman

De iPod ging met zijn 20 jaar ongeveer half zo lang mee als Sony’s Walkman, zijn niet minder iconische voorganger. De Walkman liet ons in de jaren 1980 naar muziekcassettes luisteren terwijl we rolschaatsten of gingen joggen.

Sony ging met zijn tijd mee. De Japanners stapten over op de CD Walkman toen compact discs de doodsklok luidden voor die toch onhandige muziekcassettes. Maar het Japanse conglomeraat toonde zich aanvankelijk afkerig tegenover gadgets voor gestreamde muziek. Sony vreesde voor de kannibaliseren van zijn platenlabelactiviteiten. Alles bij elkaar heeft Sony ongeveer 400 miljoen Walkmans verkocht, niet veel minder dan de geschatte iPod-verkopen.

Het afgedankte apparaat begint ondertussen aan zijn tweede leven – op Ebay. De iPod wordt een verzamelobject en wisselt van eigenaar voor bedragen rond de 500 euro, meer dan het dubbele van de oorspronkelijke verkoopprijs. Iemand heeft een iPod Classic van de eerste generatie uit 2001 te koop aangeboden voor 20.000 dollar. Een kandidaat-koper heeft zich nog niet gemeld.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20