Adidas brengt productie terug naar Duitsland en geeft werk aan… robots

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas wil vanaf volgend jaar opnieuw in eigen land sportschoenen produceren. Het concern start daarvoor met de bouw van een fabriek voor geautomatiseerde serieproductie in Ansbach in de regio Beieren.

Herbert Hainer, topman van Adidas, zegt dat het bedrijf de productie dicht bij de consument wil organiseren. De nieuwe fabriek wordt een zogenaamde speedfactory, die het mogelijk moet maken sneller op de markttrends en wensen van individuele klanten in West-Europa in te spelen. Adidas sloot bijna een kwarteeuw geleden zijn laatste Duitse fabriek. De productie werd daarna overgeheveld naar Azië. Ook in de Verenigde Staten zou Adidas een speedfactory willen bouwen.

Tijdwinst

De strategie van Adidas zou vroeger onmogelijk geweest zijn. De productie was immers naar groeimarkten overgebracht om van lagere loonkosten te kunnen profiteren. Sindsdien is de situatie echter gevoelig gewijzigd. De Chinese arbeidsmarkt wordt geconfronteerd met stijgende lonen, terwijl dankzij robottechnologie in de productie minder vaak werknemers dienen te worden ingeschakeld. De geautomatiseerde fabriek in Ansbach is in staat de volledige productiecyclus van ontwerp tot levering in amper vijf uur af te ronden. In de Aziatische voorraadketen moet voor dezelfde operatie rekening worden gehouden met minstens een looptijd van verscheidene weken. In Ansbach zal bij het productieproces slechts een beperkte groep medewerkers zijn betrokken. Uiteindelijk zal de hele speedfactory maximaal honderdzestig werknemers tellen. Herbert Hainer benadrukt echter dat een volledige automatisering geen einddoel is. Volgens David Weiner, analist bij Deutsche Bank in New York, zullen ook andere fabrikanten wellicht snel het voorbeeld van Adidas volgen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20