De storm is nog niet gaan liggen in het hoofdkwartier van de Indiase miljardair Gautam Adani, die onder vuur genomen wordt door de gevreesde shortseller Hindenburg. Door de ‘sterk fluctuerende aandelenprijzen’ vond Adani het niet ‘moreel correct’ om verder te gaan met de aandelenverkoop van Adani Enterprises.
Indiase magnaat Adani annuleert aandelenverkoop (FPO) en betaalt beleggers terug

Waarom is dit belangrijk?
Nadat short-sell bedrijf Hindenburg research op 24 januari de bedrijvengroep van Gautam Adani "de grootste oplichting in de bedrijfsgeschiedenis" noemde kelderde de beurswaarde. Een van de rijkste Indiërs verloor plots een enorm aandeel van zijn fortuin. Het rapport verscheen op dezelfde dag dat investeerders konden intekenen voor de follow-up public offering (FPO) van Adani Enterprises.In het nieuws: Om investeerders te beschermen draait Gautam Adani de FPO al na één dag terug. “Het belang van de investeerders staat voorop”, meldt NDTV.
- “De markt was ongezien en onze aandelenprijs schommelde doorheen de dag. Gezien deze buitengewone omstandigheden vond het bestuur dat doorgaan met de uitgave moreel niet juist was.” zei Adani.
- Dit is een understatement. Doorheen de dag zakte de prijs met bijna twintig procent. Sinds de uitgave van het Hindenburg rapport is de prijs elke dag gezakt. De reactie van de Adani groep op het rapport kon geen soelaas brengen.
- Vlak na het rapport was er weinig interesse, maar naarmate 1 februari dichterbij kwam, groeide de interesse. Het waren vooral buitenlandse investeerders en familiebedrijven.
- Met de FPO, die trouwens voor meer dan 100 procent ingetekend was, wou Adani zo’n 2,5 miljard dollar ophalen.
Honderd miljard dollar
- Adani Enterprise zag sinds het rapport al bijna 100 miljard dollar beurswaarde in rook opgaan. Gautam Adani zelf is 48 miljard dollar kwijt.
- Toch zegt Adani dat “de balans heel gezond is met sterke cashflows en veilige activa” en dat ze “een onberispelijk verleden hebben op gebied van schuldaflossing”.
- Investeerders denken hier duidelijk anders over. Het bedrijvengroep is ondertussen al ongeveer de helft van haar beurswaarde kwijt.
(fjc)