ABVV keurt sociaal akkoord goed ondanks mogelijke interne telfout

De nipte goedkeuring van het sociaal akkoord door de socialistische vakbond ABVV eerder deze week blijft behouden. Dat heeft de vakbond beslist, ondanks een mogelijke telfout die de score had kunnen doen kantelen. De bond zal het akkoord over onder meer hogere minimumlonen en landingsbanen dus ondertekenen.

Er was sprake van een mogelijke telfout bij de stemming die dinsdag had plaatsgevonden over het sociaal akkoord, en daar boog het federaal bureau van het ABVV zich donderdag over. “Een aantal stemmen (van de Waalse jongeren) kon niet in rekening worden gebracht omdat ze te laat toegekomen waren”, klonk het na afloop. “Het federaal bureau bevestigt dus de beslissing van het federaal comité van 22 juni dat het sociaal akkoord met 49,06 procent had goedgekeurd.”

Het tweede cijfer na de komma is cruciaal. Er stemde 49,01 procent tegen bij de socialistische vakbond, 1,93 procent onthield zich.

De stemming over het sociaal akkoord legde ook een waar schisma binnen de vakbond bloot. De Vlaamse vleugel, het ABVV, stemde massaal voor: 72 procent steunt het akkoord. Maar aan Waalse kant, bij de FGTB, stemde een onwaarschijnlijke 84 procent tegen de deal.

Sociaal akkoord gered

Ook de andere vakbonden keurden het akkoord eerder deze week goed. Bij de christelijke vakbond ACV gebeurde dat met 58,68 procent van de stemmen. Bij de liberale vakbond ACLVB was de steun voor het sociaal akkoord met 88 procent het grootst.

Ook aan werkgeverszijde werd het akkoord aanvaard. Donderdag nog deed de raad van bestuur van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) dat. Zonder goedkeuring van het ABVV was er geen sociaal akkoord. Dan zou alles weer bij de regering terechtgekomen zijn.

Loonnorm

De regering moest eerder al over de loonnorm beslissen omdat de sociale partners er niet uit geraakten. Zij besliste dat de lonen in de private sector over de periode 2021-2022 met maximaal 0,4 procent mogen stijgen, bovenop de index. Bedrijven en sectoren die tijdens de coronacrisis goede resultaten hebben behaald, kunnen hun werknemers nog een eenmalige coronapremie uitkeren van maximaal 500 euro.

Het ABVV blijft zich tegen die norm verzetten, benadrukt de vakbond donderdag, en kondigde protestacties aan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20