AB InBev zet in op groenere bierproductie

De grootste bierfabrikant ter wereld AB InBev ontwikkelde in haar proefbrouwerij in Leuven een nieuwe techniek om het brouwproces ecologischer te maken. Deze innovatie houdt in dat de gasbellen aan het bier worden toegevoegd zonder dat het kookpunt wordt bereikt. De toepassing kadert binnen de Duurzaamheidsdoelstellingen 2025 van de brouwerij. Om kleine brouwerijen een duwtje in de rug te geven, krijgen zij bovendien gratis patenten voor de techniek.

AB InBev kondigde vorige maand enkele ambitieuze doelstellingen aan voor 2025. Deze gaan onder meer over slimme landbouw, waterbeheer en circulaire verpakkingen. De nieuwe techniek om gasbellen aan het bier toe te voegen, is een onderdeel van deze doelen en zou minder CO2 uitstoten. Dat laat de brouwerij weten in een persbericht.

Thermische reactie zonder koken

Volgens David De Schutter, AB InBev directeur Research & Development voor Europa is koken een cruciaal onderdeel van de productie: “Koken en die gasbellen zijn de “heilige koe” in het brouwproces. Zo goed als elke brouwer gaat via een kookproces.”

Door stoom ontstaan de bubbels in het bier. Het proces verbruikt dus veel warmte en water. De nieuwe techniek is echter energiezuiniger. Door gas in de brouwketel te blazen, vindt er wel een thermische reacties plaats, maar wordt de vloeistof niet aan de kook gebracht. AB InBev verzekert dat de innovatie de smaak van het bier niet zal aantasten en dat je het bier zelfs langer zal kunnen bewaren.

Patenten voor kleine spelers

De firma verwacht dat andere brouwerijen veel interesse zullen hebben in deze innovatie. Binnen het kader van de Duurzaamheidsdoelstellingen 2025, wil AB InBev kleine spelers steunen. Daarom kunnen zij een gratis licentie aanvragen.

Voor grote brouwerijen ligt het anders. Zij zullen wel moeten betalen voor een licentie in functie van hun volume en de impact van de innovatie. Volgens schattingen zou deze zichzelf wel in twee jaar terugbetalen.

Politieke steun

AB InBev heeft voor deze innovatie de steun van Philippe Muyters (N-VA), Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport: “De ontwikkeling van AB InBev toont dat goede innovatie winst oplevert op zoveel vlakken. Het is nog maar eens een bewijs dat onze industrie begaan is met vraagstukken rond duurzaamheid, energie en klimaatopwarming. En daar worden we allemaal beter van, zowel de planeet als de economie. De kennisdeling met andere brouwerijen kan op de koop toe onze rijke biercultuur flink versterken. Daar hef ik alvast het glas op.”

Vermindering van de CO2-uitstoot

Indien alle AB InBev-brouwerijen ter wereld deze nieuwe techniek gebruiken, zal de CO2-uitstoot met 5 procent worden verminderd. Dat staat gelijk aan de energieconsumptie van 120.000 gezinnen per jaar en een waterbesparing van 1.200 olympische zwembaden.

Voorlopig wordt de techniek nog niet overal toegepast. Enkel in de brouwerijen van Leuven, Jupille en Magor (Verenigde Koninkrijk) is de verandering al doorgevoerd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.