Volgens een analyse van de Amerikaanse bank Morgan Stanley kan de prijs van aardgas deze winter in een extreem scenario tot 15 euro per megawattuur (MWh) zakken.
De essentie: Afhankelijk van een paar factoren zal de prijs van aardgas zakken naar het laagste punt sinds eind 2020, denkt Morgan Stanley.
- “Indien het weer aanhoudend warm is en hernieuwbare energiebronnen sterk presteren”, kunnen prijzen met ongeveer 40 procent zakken tegenover de huidige prijs, staat te lezen in de analyse, die door Bloomberg werd ingekeken.
- Ook het feit dat de aardgasvoorraden uitzonderlijk goed gevuld zijn voor deze periode van het jaar, speelt een belangrijke rol om prijzen te drukken. Uit data van Gas Infrastructure Europe (GIE) blijkt dat de Europese opslag voor zo’n 80 procent is gevuld. Vorig jaar was dat in deze periode zo’n 63 procent.
- De bank geeft wel toe dat het niet gemakkelijk is om dergelijke voorspellingen te doen. Aan het andere eind van het spectrum, indien de winter extreem koud is en hernieuwbare energiebronnen teleurstellen, kunnen prijzen stijgen tot zo’n 100 euro per MWh.
- Realistisch gezien zullen de prijzen daar echter tussenin liggen. De analisten van Morgan Stanley voorspellen een gemiddelde van 45 euro per MWh.
- Het grote verschil tussen de meest optimistische en pessimistische voorspellingen toont aan dat de aardgasmarkt in Europa nog niet hersteld is van de energiecrisis.
De energiecrisis die er geen was?
Opgesomd: Vorig jaar leek de situatie minder rooskleurig voor Europese consumenten en bedrijven.
- Nadat de COVID-crisis gedaan was en de economie heropende, steeg de prijs van aardgas op de in Europa toonaangevende TTF-markt al fors. Van september 2021 tot de oorlog in Oekraïne begon op 24 februari 2022 daalde de prijs nooit onder de 64 euro per MWh. Na het begin van de invasie verergerde de situatie. Tijdens de piek in augustus vorig jaar werden prijzen van 339 euro per MWh genoteerd.
- Aan het einde van de zomer ontstond in Europa dan ook paniek dat de gasvoorraden niet tijdig gevuld zouden raken, waardoor het Oude Continent in een ware energiecrisis terecht zou komen. Het feit dat de twee grootste Russische gaspijpleidingen werden stilgelegd, maakte de situatie erger.
- Uiteindelijk kon een crisis vermeden worden door een aantal gunstige factoren. De winter was mild, er was een overvloed aan vloeibaar aardgas (LNG) via zee van landen als de VS en Qatar en de vraag vanuit Azië bleef kleiner dan verwacht, waardoor er meer aanbod was op de markt. Bovendien voerde Europa maatregelen in om het verbruik terug te dringen.