Nieuwe uitdaging voor Europese energie: Deens aardgasveld kan pas eind 2023 opnieuw opstarten

Het grootste aardgasveld van Denemarken, het Tyraveld, zal pas eind volgend jaar terug gas kunnen produceren. Dat meldt TotalEnergies SE, de grootste aandeelhouder van het consortium dat de reservoirs in handen heeft.

De hoofdredenen die voor de vertraging worden gegeven, zijn problemen met de toevoerketen die voortvloeien uit de COVID-pandemie. Normaal gezien ging het Tyraveld in juli dit jaar opnieuw opstarten, maar dat werd al eens uitgesteld naar juni volgend jaar. Nu blijkt dat ook die streefdatum niet zal worden gehaald. 

Het veld werd in september 2019 stilgelegd voor werkzaamheden, nadat de zeebodem verzakte. Het land was tot dat jaar zelf een netto-exporteur van aardgas, maar is sindsdien afhankelijk geworden van de gasimport om te voldoen aan zijn energienoden.

Een van de landen waar het zich tot keerde om dat te doen, was Rusland. Dat draaide in juni echter de gaskraan dicht, nadat Denemarken weigerde in Roebels te betalen voor de begeerde grondstof.

Duits gas (of is het toch Russisch?)

Denemarken importeerde het leeuwendeel van zijn voorraad, zo’n 75 procent, echter uit Duitsland. De zuiderbuur van het land is echter zelf sterk afhankelijk van aardgas uit Rusland, waar het voor de invasie van Oekraïne meer dan de helft van zijn voorraad inkocht. 

Nu Poetin ook de gaskraan naar Duitsland dreigt dicht te draaien, lijkt het er op het eerste zicht op dat Denemarken in de problemen kan raken. De Russische dictator beperkte in juli immers fors hoeveel gas er door de belangrijke pijpleiding Nord Stream naar Duitsland stroomt

Rusland beweert dat onderhoudswerken aan de pijplijn de boosdoener zijn, maar volgens Europese politici gebruikt Poetin het gas als drukkingsmiddel, om zich te vergelden voor de sancties die zijn land kreeg opgelegd nadat hij Oekraïne binnenviel. Hoe dan ook dreigt in Europa een energiecrisis te ontstaan door het nakende tekort aan gas.

Andere oorden

Ondanks al die zaken, is de situatie voor Denemarken niet zo dringend als voor andere landen. De gasreserves van het land zijn immers voor zo’n 85 procent gevuld, volgens het Deense energieagentschap. 

Binnenkort zal het bovendien ook vanuit Noorwegen kunnen importeren, via de Baltische Pijpleiding. Die wordt momenteel gebouwd en zal vanaf oktober via Denemarken gas uit Noorwegen naar Polen transporteren. 

Ook andere Europese landen zoeken nu alternatieve opties om een wintercrisis te vermijden. Italië importeert meer gas uit Algerije, maar Europa lonkt ook naar andere Afrikaanse landen. Ook de Verenigde Staten hebben de export naar Europa fors opgevoerd.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.