Voor het tweede jaar op rij stelt hr-dienstverlener Liantis vast dat meer zelfstandige ondernemers geld opzij zetten voor hun aanvullend pensioen. De stagnering in het coronajaar 2020 bleek maar tijdelijk te zijn.
Het uitgangspunt: Het is genoegzaam bekend dat het wettelijk pensioen voor zelfstandigen aan de magere kant is. Maar er bestaan wel verscheidene formules voor een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), een bijkomend pensioen dat de zelfstandige op eigen initiatief kan opbouwen.
Financiële inspanning: Een storting doen voor een aanvullend pensioen vergt zelfdiscipline van de zelfstandige, zeker als zijn andere kosten zouden sterk oplopen. Maar er zijn wel financiële prikkels om die extra pensioenspaarpot elk jaar op te bouwen:
- De jaarlijkse premies zijn fiscaal aftrekbaar als beroepskost.
- Dat leidt tot een gunstig domino-effect voor de portemonnee: het netto belastbaar inkomen daalt dan ook, waardoor de zelfstandige minder sociale bijdragen betaalt en minder inkomensbelastingen betaalt.
De groei: In 2022 hebben meer ondernemers geïnvesteerd in hun aanvullend pensioen dan de twee jaren ervoor, zegt Liantis na een analyse van ruim 45.000 klanten-ondernemers.
- Het totale aantal zelfstandigen die aan aanvullende pensioenopbouw doet is met 1,2 procent gestegen tegenover 2021 en met 2,9 procent tegenover 2020.
- Dat doet vermoeden dat de nulgroei die in 2020 vastgesteld werd, maar een tijdelijk corona-effect was.
- De stijging in 2022 heeft onder meer te maken met het toenemend aantal volledig nieuw afgesloten polissen (+7,1 procent).
- Bij Liantis is vooral de formule van het Sociaal VAP is populair. Dat biedt naast pensioenopbouw ook extra bescherming bij arbeidsongeschiktheid of ernstige ziekte.
Het bedrag: De gemiddelde VAP-bijdrage in 2022 bedroeg circa 1.750 euro per ondernemer, en dat is al enkele jaren stabiel. Het duidt erop dat de zelfstandige ondernemers ondanks de opeenvolgende crisissen (corona, inflatie) nog steeds de nodige liquiditeiten vinden voor hun pensioenspaarpot, al zit een hogere storting er gemiddeld niet in.
Conclusie: Steeds meer ondernemers zien het belang in van een aanvullend pensioen, en dat is volgens Liantis een goede zaak. “Heel wat zelfstandige ondernemers in dit land genieten een relatief laag wettelijk minimumpensioen, dus een bijkomend appeltje voor de dorst is geen overbodige luxe.”