Onder het mom van oorlog tegen de Israëlische handel bedreigen de Houthi-rebellen alle schepen die in de Rode Zee varen. Die is een essentiële slagader voor het wereldwijde zeeverkeer.
Aanvallen Houthi-rebellen Rode Zee: een nieuwe bedreiging voor 40 procent van de wereldhandel, waardoor de olieprijzen weer stijgen

Waarom is dit belangrijk?
Dit is de eerste grote uitbreiding van het conflict tussen Hamas en Israël. De Houthi-rebellen vormen een gewapende, politieke en theologische beweging die een groot deel van het westen van Jemen controleert. Ze zijn overwegend sjiitisch en hebben banden met Iran, voor wie ze een feitelijke militiebondgenoot zijn die de belangen van Teheran in de regio dient. De Houthi's verklaarden Israël de oorlog ter ondersteuning van Hamas en hebben sindsdien hun aanvallen op schepen in de Rode Zee opgevoerd.In het nieuws: Geconfronteerd met een toenemend aantal aanvallen op burgerschepen in de regio, weigeren veel reders en industriële magnaten om hun schepen door de Rode Zee te laten varen. Hiertoe behoren grote oliemaatschappijen zoals BP.
Gevaar voor de wereldhandel
- Zijn we op weg naar een nieuwe wereldwijde vrachtcrisis die vergelijkbaar is met de blokkade van het Suezkanaal? Dat is goed mogelijk, want de Rode Zee mondt juist uit in dat kanaal. Geschat wordt dat 40 procent van het wereldwijde maritieme verkeer door deze wateren gaat.
- Het kanaal zelf, waar de afgelopen jaren voor een miljard dollar aan is gewerkt om de capaciteit te vergroten, vervoert 12 procent van alle geproduceerde goederen ter wereld. Het vervoert ook 5 procent van alle ruwe olie ter wereld en 8 procent van alle vloeibaar aardgas. In Egypte alleen al draagt ze 5 miljard dollar bij aan de economie.
- Een echte slagader voor de wereldhandel. Als die zou dichtslibben – en dat is al gebeurd – zouden de gevolgen onmiddellijk merkbaar zijn. Want het alternatief voor schepen die van Azië naar Europa of Amerika varen, is om Afrika heen varen.
- De prijs van ruwe olie heeft zijn opwaartse trend hervat. Brent-olie, de benchmark in Europa, wordt nu verhandeld tegen 79 dollar per vat. Er werd echter voorspeld dat de prijs verder zou dalen tot minstens begin volgend jaar, met voorspellingen van 74 dollar per vat of zelfs 70 dollar.
- Echter, de andere belangrijke slagader van het wereldwijde vrachtvervoer verkeert in zeer slechte staat. Het Panamakanaal wordt bedreigd door droogte, waardoor men heeft beslist om het zeeverkeer terug te schroeven tot zo’n 75 procent van de normale capaciteit. De globalisering wordt geconfronteerd met grote verkeersopstoppingen op zee.
Een militair antwoord
Vorige week schoot een Frans fregat twee door de Houthi’s gelanceerde drones neer die het op een Noorse olietanker gemunt leken te hebben. De Britten en Amerikanen schatten dat ze al 15 andere drones hebben neergeschoten.
- De VS wil een marinecoalitie opzetten om die dreiging te bestrijden. De internationale missie, “Operation Prosperity Guardian” genaamd, zal bestaan uit Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Bahrein, Italië, Noorwegen, de Seychellen en Spanje.
- “De recente escalatie van onverantwoorde Houthi-aanvallen vanuit Jemen bedreigt de vrije handelsstroom, brengt de levens van onschuldige zeelieden in gevaar en schendt het internationaal recht”, zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin maandag in een verklaring.
(ns)