Aantal werkzoekenden in Vlaanderen iets gedaald in mei

Ook in mei waren er op jaarbasis meer werkzoekenden in Vlaanderen. 198.283 om precies te zijn, wat 13,9 procent meer is dan in mei 2019. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

In vergelijking met eind april zijn er nu minder niet-werkende werkzoekenden, toen waren het er 201.757 in absolute aantallen. Op jaarbasis stijgt de werkloosheid in alle provincies. In West-Vlaanderen (+22,1 procent) en Limburg (+15,6 procent) is de toename sterker dan het Vlaamse gemiddelde. In de andere provincies schommelt de stijging tussen 11,1 procent en 13,8 procent.

De werkloosheidsgraad in Vlaanderen bedraagt momenteel 6,43 procent, wat hoger is dan vorig jaar, maar lager is dan in april. Opnieuw is het opvallend dat de hoogste stijging op jaarbasis bij de 25- tot 40-jarigen en de hooggeschoolden zit. Meer dan de helft van de werkzoekenden is minder dan een jaar werkzoekend. In die groep is de grootste stijging merkbaar bij mensen die 3 tot 6 maanden werkzoekend zijn.

‘De voorbije maanden had de coronacrisis een duidelijke impact op ons leven en ook op onze arbeidsmarkt’, leidt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) uit de cijfers af. ‘Toch zien we de eerste hoopgevende signalen. De komende weken en maanden zullen we iedereen nodig hebben op onze arbeidsmarkt en in onze economie. Stilaan start alles opnieuw op en zullen we de reële impact beter kunnen inschatten’, zegt Crevits.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20