Uit cijfers van de arbeidsbemiddelaar VDAB, waarover De Tijd bericht, blijkt dat er in maart 15 procent minder vacatures waren dan in dezelfde maand vorig jaar.
Aantal nieuwe vacatures in ons land daalt met 15 procent
Waarom is dit belangrijk?
De voorbije twee jaar was er sprake van een krappe arbeidsmarkt in ons land. Nu is die aan het afkoelen. Bedrijven werven minder personeel aan door onder meer de hogere energieprijzen en loonkosten.In het nieuws: De VDAB telde in maart 32.000 vacatures. Dat zijn er 15 procent minder dan een jaar eerder.
- Ook als we naar de jaarcijfers kijken, komen we tot de vaststelling dat het aantal vacatures is afgenomen. De voorbije twaalf maanden werden 367.000 vacatures gemeld bij de VDAB, een afname met 7 procent tegenover de twaalf maanden daarvoor.
- De afname van het aantal vacatures wijst op een op een economische vertraging. Werkgevers zijn door onder meer de hoge energieprijzen en loonkosten minder bereid om nieuw personeel aan te werven.
- De VDAB voegt er wel aan toe dat het aantal aangemelde vacatures een jaar geleden ‘uitzonderlijk hoog’ lag.
- Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal werkzoekenden bij de VDAB in maart 6 procent hoger lag dan een jaar eerder. De voorbije jaren was dat cijfer net aan het afzwakken.
- De Tijd merkt op dat dat er kan op wijzen dat de arbeidsbemiddelaar erin slaagt de groep werkzoekenden aan te vullen met inactieven, zoals mensen met een leefloon.
Slechter dan het Europese gemiddelde
Terugblik: Pierre-Yves Dermagne (PS), minister van Werk en Economie, liet in maart op basis van cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel weten dat de Belgische werkzaamheidsgraad in het vierde kwartaal van 2022 is gestegen tot 72,3 procent.
- Daarmee doet ons land het slechter dan het gemiddelde van de Europese Unie. De Europese werkzaamheidsgraad bedroeg in het laatste kwartaal van vorig jaar 74,9 procent, leren de cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
- Ons land streeft naar een werkgelegenheidsgraad van 80 procent tegen 2030. “Om dat doel te bereiken moeten er meer dan 540.000 personen extra aan de slag gaan”, liet Statbel vorige maand weten.
Voorts zijn de regionale verschillen groot in ons land.
- In Vlaanderen was eind vorig jaar 76,7 procent van de 20-64-jarigen aan het werk, in Wallonië 65,7 procent en in Brussel 65,2 procent.