Aantal langdurig werklozen in Vlaanderen daalt amper

Terwijl in Vlaanderen de werkloosheid sterk daalt, blijft de groep langdurig werklozen nagenoeg even groot. Het aantal schommelt al jaren rond 60.000 en is de laatste vijf jaar met amper 3 procent afgenomen.

Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V), zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag. Met 58.550 zijn ze, de mensen die al langer dan twee jaar werkloos zijn. Dat zijn er minder dan vijf jaar geleden, toen het er 62.669 waren.

Alleen is de daling van 3 procent helemaal niet in verhouding met de daling van het aantal mensen dat minder dan twee jaar werkloos is. Terwijl dat er in 2014 nog 172.908 waren, zijn dat er ondertussen 125.463. Het gaat hier om een daling van 27 procent.

Nauwelijks sancties

In die grote groep vormen mensen met een arbeidsbeperking en oudere werkzoekenden een belangrijk aandeel. Opvallend ook: hoewel er sancties zijn voor wie als werkloze niet actief zoekt naar een job, worden die in praktijk nauwelijks opgelegd aan langdurig werklozen.

Vlaams parlementslid Tom Ongena (Open VLD), die de cijfers opvroeg, roept daarom op om snel werk te maken van de invoering van de verplichte gemeenschapsdienst. De gecontesteerde maatregel staat in het regeerakkoord van minister-president Jan Jambon (N-VA).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20