Om het aandeel aantrekkelijker te maken voor kleine beleggers, besliste elektrische autobouwer Tesla om zijn aandeel in vijf te splitsen. Is dat een zinvolle strategie? En zouden andere grote bedrijven er ook mee gebaat zijn om zo (kleine) beleggers te overtuigen?
Geen aandeel dat zo’n opmars kent als dat van Tesla. Eén aandeel van Tesla kost momenteel meer dan 2.200 dollar. Best veel geld, en daarom schudt Tesla-baas Elon Musk een trucje uit zijn mouw. Komende maandag splitst het aandeel officieel in vijven, waardoor iedere aandeelhouder per aandeel vier extra aandelen krijgt tegen de aangepaste – en dus lagere – koers. Aan het totale Tesla-kapitaal op de beurs verandert er niets. Een splitsing bevordert wel de verhandelbaarheid van het aandeel voor de kleine belegger.
Apple
Het splitsen van aandelen blijkt iets typisch Amerikaans. Vorige maand kondigde Apple een splitsing in vier aan, al gebeurde dat met iets minder fanfare dan bij Tesla. Ook vanaf 31 augustus krijgen de bestaande aandeelhouders dus bijkomende aandelen Het is al de vijfde keer dat de iPhone-maker zijn aandeel liet splitsen. De reden blijft altijd dezelfde: de kleine en vaak jonge belegger verleiden tot de aankoop ervan.
Toch gelooft niet iedereen in die strategie. Beursexperts waarschuwen voor optisch bedrog. Fundamenteel is een bedrijf na een aandelensplitsing niet meer waard dan ervoor.
Meer ten gronde geloven de analisten van Bolero niet in de eeuwigdurende klim van het aandeel-Tesla. ‘We moeten met beide voeten op de grond blijven. De vooruitzichten voor Tesla zijn niet substantieel veranderd ten opzichte van begin dit jaar,’ zegt Kurt Ruts, die aanmaant tot voorzichtigheid.
Extra boost
Volgens experts speelt er nog een andere dynamiek. Amerikaanse bedrijven die een splitsing aankondigen, zien hun koers de dagen nadien op magische wijze stijgen. Zo schoot Tesla’s koers na de aankondiging de lucht in.
‘Als andere dure bedrijven volgen met splitsingen, kunnen ook hun aandelen verder klimmen in waarde’, zegt Daniel Betancourt van de Amerikaanse beleggerssite OptionsSwing aan CNN. ‘Logischerwijs verandert een splitsing niets aan de waarde van een bedrijf. Maar er is niets logisch aan deze markt.’
Betancourt ziet verschillende aandelen op Wall Street die een splitsing kunnen gebruiken. E-commercereus Amazon (3.340 dollar), streamingdienst Netflix (490 dollar) en Google-moeder Alphabet (1.605 dollar) om er slechts enkele te noemen. ‘Een aandelensplitsing is op maat gemaakt voor individuele beleggers. Grote investeerders of institutionele bedrijven geven niet echt om de aandelenkoers’, zegt Michael Kelly, directeur van investeringsbedrijf PineBridge.
Een huis of een aandeel
Nochtans is het om jonge beleggers aan te trekken eigenlijk ook niet nodig om een aantrekkelijk prijsje te bieden. Verschillende beleggingsapps, zoals het hippe Robinhood, bieden formules aan waarbij beleggers slechts een deel van een aandeel aankopen. Hoewel die grotere toegankelijkheid een hele hoop jongeren aantrekt, hangen er ook heel wat gevaren aan vast.
Tot slot is er één Amerikaans aandeel dat u nooit – hoewel, zeg nooit nooit – zal zien splitsen. Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de vandaag 90 jaar geworden superbelegger Warren Buffett, waarvan één aandeel liefst 319.970 dollar kost. Dit equivalent van een woning moet ervoor zorgen dat enkel langetermijninvesteerders een aankoop doen. In het verleden werden de B-aandelen van diezelfde investeerder overigens wél al gesplitst.