Aandeelhouders FNG verwerpen 1.800 euro per dag voor CEO Paul Lembrechts, die meteen opstapt

CEO Paul Lembrechts heeft zijn ontslag aangekondigd bij de noodlijdende retailgroep FNG, het vroegere moederbedrijf van de failliete schoenenketen Brantano. Hij deed dat op het einde van een algemene vergadering waarin de aandeelhouders een voorstel over zijn verloning wegstemden.

De aandeelhouders verwierpen het loonbeleid van FNG met 92,4 procent tegenstemmen. Volgens het voorstel zou Lembrechts, oud-topman van de VRT, een basisvergoeding krijgen van 1.800 euro per gewerkte dag, met een jaarmaximum van 396.000 euro. Daar zouden nog bonussen kunnen bijkomen, waaronder een “succespremie” van 200.000 euro als hij een broodnodige kapitaalherziening tot een goed einde zou brengen.

Vertrouwensbreuk

De afkeuring van het vergoedingsbeleid “brengt een ernstig probleem met zich mee”, zei Lembrechts. “Het is mijn verantwoordelijkheid om er mijn conclusies uit te trekken. Als uit de stemming blijkt dat er onvoldoende vertrouwen is om qua remuneratie een signaal te geven aan de CEO, dan rest er mij weinig anders dan u hier mee te delen dat ik mijn mandaat als bestuurder en CEO zal neerleggen.” Hij blijft nog een maand aan boord.

De toekomst van FNG is erg onzeker. Na het faillissement van Brantano en andere activiteiten, blijft enkel nog de Zweedse webwinkel Ellos over. Er hangen FNG verschillende miljoenenclaims boven het hoofd en er loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar fraude. De beursnotering is nog steeds opgeschort, en het is niet duidelijk wanneer de handel hervat wordt.

Meer