Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Aandeel Tesla krijgt rake klappen: de berg is te hoog

Logo Business AM
Economie

21/05/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

China wordt voor Tesla een heel belangrijke markt. - EPA-EFE/WU HONG

De Amerikaanse autobouwer Tesla moet uitkijken naar alle mogelijkheden tot besparingen. Anders dreigen de financiële reserves begin volgend jaar volledig te zijn uitgeput. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, tegenover zijn medewerkers gezegd. De onderneming moet onder meer tegen november dit jaar een obligatielening van 566 miljoen dollar aflossen.

Tesla staat momenteel onder grote financiële druk. Dat heeft ook bij analisten tot pessimistische rapporten aanleiding gegeven.

Twijfels

Ook analist Dan Ives, die zich lange tijd bijzonder enthousiast toonde over Tesla, benadrukte immers dat inmiddels alle signalen op rood zijn gesprongen. Hij waarschuwde dat Tesla voor een enorme opdracht staat om zijn doelwitten voor winstgevendheid tijdens de tweede jaarhelft te realiseren.

Ives drukte ook zijn twijfels uit over de onderliggende vraag die Tesla voor zijn Model 3 naar voor schuift. Het type is de eerste auto die Tesla voor de massamarkt ontwikkelde. Het Model 3 zou dan ook de grote doorbraak van Tesla op de wereldwijde automarkt moeten worden.

Eerder was Ives van mening dat het aandeel van Tesla 365 dollar waard kon worden. Die raming was daarna tot 275 dollar en vervolgens 230 dollar gedaald.

De analist erkent zich grote zorgen te maken over de groeivooruitzichten van Tesla. De koers van het aandeel van de autobouwer heeft de voorbije dagen een sterke terugval gekend. “Op tien dagen heeft Tesla meer dan 20 procent van zijn waarde verloren,” aldus Dana Hull, redacteur bij het persbureau Bloomberg. “Inmiddels is Tesla op het gebied van marktkapitalisatie minder waard geworden dan Ford Motor.”

De koers van het aandeel viel na de waarschuwing van Musk tot 195,25 dollar terug. Daarmee is de waarde van Tesla voor de eerste keer in tweeënhalf jaar tot onder het niveau van 200 dollar gedaald.

Leveringen

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar leverde Tesla 63.000 wagens af. Voor het tweede kwartaal rekent het bedrijf echter op een afzet van negentigduizend tot honderdduizend exemplaren. Over het hele jaar zou Tesla op een verkoop van minstens 360.000 wagens mikken. Het bedrijf hoopt zelfs op een afzet van 400.000 exemplaren.

Volgens Ives zal Tesla echter een zware taak wachten om die ambities te kunnen invullen. Hij ziet een volume van 355.000 wagens als een bovengrens. Hij ziet zelfs een verkoop van 340.000 exemplaren mogelijk. “Indien Tesla tijdens de tweede jaarhelft geen winst kan maken, zal het bedrijf tussen 1 miljard dollar en 2 miljard dollar nieuw kapitaal nodig hebben,” waarschuwt de analist.

“Musk breidt zijn activiteiten uit naar verzekeringen, robotaxis en andere avonturen,” betoogt Ives. “In plaats daarvan zou het bedrijf zich beter op een versterking van de vraag voor zijn Model 3 richten en initiatieven nemen om zijn bedrijfsmodel en kostenstructuur te vereenvoudigen,” aldus de analist.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton