Aandeel Bpost flirt met dieptepunt na publicatie kwartaalcijfers

Het kwartaalrapport van Bpost wordt niet bepaald op gejuich onthaald door de beleggers en beurshuizen. De cijfers zijn beter dan verwacht, maar de vooruitzichten voor dit jaar doen de aandeelhouders alsnog op de verkoopknop drukken. Het aandeel noteert na bijna twee uur handelen bijna 10 procent in het rood.

Bpost heeft donderdagavond het kwartaalrapport gepubliceerd. Daarin staat te lezen dat het postbedrijf in de eerste drie maanden van het jaar een operationele winst van 1,04 miljard euro heeft geboekt. Dat is een toename van 1,8 procent op jaarbasis. De analistenconsensus ging uit van 1,02 miljard euro. De aangepaste EBIT van het bedrijf kwam uit op 93 miljoen euro, tegenover 115,5 miljoen in het eerste kwartaal van 2021. Ook hier deed Bpost het beter dan de 84,8 miljoen euro die analisten hadden verwacht.

Op weg naar een diepterecord

Toch kon het postbedrijf de beleggers niet behagen. Op het moment van dit schrijven noteert het aandeel 9,6 procent in het rood. Momenteel betaal je 5,46 euro voor een aandeel van Bpost. De koers flirt met het diepterecord uit de zomer van 2020. Toen was één aandeel van het postbedrijf 5,41 euro waard, weet De Tijd.

De aandeelhouder zijn niet tevreden over de vooruitzichten. Het bedrijf merkt op dat de marktverstoringen een bron van onzekerheid blijven. Er wordt daarbij verwezen naar de hoge inflatie in België en daarbuiten, en het onzekere consumentengedrag dat daar inherent aan is.

Voorts wees Bpost op de normalisering van de postvolumes nu de coronacrisis voorbij is. In België daalden de pakketvolumes met bijna 15 procent. Dat was ook deels het gevolg van de keuze van Amazon om zelf te gaan bezorgen. CEO Dirk Tirez waarschuwt dat dat een neerwaarts risico van maximaal 40 miljoen voor de rest van het jaar kan betekenen.

Beurshuizen verlagen koersdoel

Die prognose jaagt niet enkel de beleggers schrik aan, maar ook de beurshuizen. KBC Securities heeft het koersdoel voor Bpost verlaagd van 11 naar 8,6 euro. De analisten hanteren wel nog altijd een koopadvies. “Het nieuwe koersdoel weerspiegelt de huidige onzekerheid en de lagere sectorwaardering”, klinkt het.

Ook Degroof Petercam stelt zijn verwachtingen naar beneden bij. Analist Frank Claassen heeft het koersdoel verlaagd van 9 naar 8 euro. Net zoals de analisten van KBC Securities adviseert hij om het aandeel te kopen. Ondanks de toegenomen onzekerheid blijft de analist van mening dat de waardering van het aandeel Bpost zeer aantrekkelijk is.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20