BYD, de grootste Chinese fabrikant van elektrische auto’s, kondigt recordresultaten aan.
Welke crisis? In China wrijft BYD zich in de handen, met Tesla in het vizier

Waarom is dit belangrijk?
Niet iedereen in China wordt getroffen door de crisis. Terwijl de vastgoedsector in het slop zit en de export teleurstelt, gaat het de grootste concurrent van Tesla voor de wind.In het nieuws: BYD zet een recordprestatie neer.
- BYD heeft maandag dankzij een recordaantal leveringen een stijging van 204 procent – of een verdrievoudiging – in zijn nettowinst voor de eerste helft van 2023 geboekt. Dat resulteerde in een winst van 10,95 miljard yuan (1,5 miljard dollar).
- Op de beurs van Hongkong zijn de aandelen BYD dinsdag met meer dan 5 procent omhoog gegaan. Op de beurs van Shenzhen werd een stijging van 4,5 procent opgemeten.
- Het meest indrukwekkende zijn de winstmarges van de Chinese fabrikant, die in het eerste halfjaar rond de 18 procent lagen. Tesla en BYD behoren daarmee tot dezelfde categorie.
Wet der grote getallen
De essentie: BYD, koning van de fabrikanten?
- BYD is het best verkopende automerk in China. Op zo’n grote markt lopen de cijfers uiteraard snel op. 700.244 verkochte eenheden in het 2e kwartaal, een stijging van 98 procent of een verdubbeling.
- Ter vergelijking: Tesla verkocht in dezelfde periode wereldwijd 466.140 voertuigen.
- Tesla, met voorheen hogere winstmarges dan de concurrentie, voert sinds het begin dit jaar een prijzenoorlog om druk uit te oefenen op concurrenten en kleinere spelers uit te schakelen. Inclusief China, waar BYD, Nio en Xpeng hun prijzen hebben verlaagd.
- Niet iedereen heeft de financiële slagkracht van BYD: Nio meldt een verlies van 835,1 miljoen dollar in het tweede kwartaal, meer dan het dubbele van vorig jaar. Het aantal leveringen van hun luxe elektrische voertuigen is gedaald, net als de prijzen.
- Aan de andere kant, nu BYD vergelijkbare winstmarges heeft als Tesla, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben. Terwijl Tesla zich richt op de Chinese markt, ambieert BYD wereldwijde expansie met producten van gelijkwaardige kwaliteit, maar met lagere prijzen.
De context: de economische opleving in China verloopt niet volgens verwachting.
- Dit verklaart de resultaten van Nio: het herstel in China is teleurstellend, met een dalende export en een terughoudende consumptie op de binnenlandse markt. Het bewijst ook hoe indrukwekkend de prestaties van BYD zijn.
- Recordjeugdwerkloosheid, een ernstige vastgoedcrisis en een historisch lage yuan, liggen aan de basis van een verzwakte economie. Sommigen beweren zelfs dat het “economische hoogtepunt in China van de afgelopen 40 jaar voorbij is”.
(ddw/evb)