De Amerikaanse beurzen zoeken naar nieuwe IPO’s in India en Zuidoost-Azië om Chinese bedrijven te vervangen.
Buiten de Chinese giganten zijn er nog niet veel Aziatische bedrijven die een beursnotering hebben op Wall Street. Dat zal weldra veranderen dankzij het stijgende aantal Chinese bedrijven die hun Amerikaanse beursnotering inslikken en naar de Hongkongse beurs uitwijken.
De bekoelde politieke relaties tussen Peking en Washington zorgden er al voor dat de grootste Chinese bedrijven uit de top tien ondernemingen volgens marktkapitalisatie tuimelden. Maar nu dreigt de economische weerslag van Pekings verstikkende regelgevingen ook de inkomsten van de New York Stock Exchange (NYSE) en de Nasdaq-beurs te laten krimpen. Dat bericht The Financial Times woensdagochtend.
Hongkongse verzekeringsmaatschappij FWD was deze week het volgende Chinese bedrijf dat zijn plannen voor een beursgang op Wall Street introk, nadat zowel Amerikaanse als Chinese regelgevers een waarschuwing uitvaardigden. Begin deze maand kondigde voedselbezorger en taxidienst Didi Chuxing aan dat dat het zijn notering op de New Yorkse beurs zal beginnen afbouwen. Vijf maanden geleden was de beursgang van Didi nog de grootste van 2021.
Omvangrijke en jonge demografieën
Wall Street zal zich wellicht richten op onaangeboorde markten in de rest van Azië. “We denken dat de hele regio klaar is voor meer IPO-activiteit”, zei Bob McCooey, hoofd van zaken in Azië-Pacific bij Nasdaq, tegen The Financial Times over zijn bevoegde regio. “Er zaten vorig jaar maar een handvol bedrijven in de pijpleiding. Nu spreken we over een dozijn ondernemingen”, voert McCooey aan.
Volgens Alex Ibrahim, hoofd van internationale kapitaalmarkten bij NYSE, spenderen toplui van de Amerikaanse aandelenmarkten tegenwoordig “bijzonder veel tijd met het concentreren op Zuidoost-Azië”. Volgens Ibrahim zou er veel meer activiteit rond de regio zijn “dan enkele jaren geleden” en zal deze trend zich “alleen maar voortzetten”.
Indonesië en India worden op dit moment gezien als de landen waar de meeste opportuniteiten zijn, vanwege de grote en jonge demografie in die landen en de mogelijkheid om producten snel op te schalen. Ook bedrijven in landen zoals Vietnam en Maleisië worden vaker naar voren geschoven voor een mogelijke beursgang.
Zal Wall Street wel de beste bedrijven kunnen lokken?
Maar, zo stipt The Financial Times aan, zal het moeilijk worden om de Chinese bedrijven volledig te verdringen op Wall Street. Er zijn zeker 80 zogenoemde Aziatische unicorns, ofwel beloftevolle ondernemingen met een waarde van meer dan 1 miljard dollar, die niet uit China afkomstig zijn. Maar die hebben nog niet het gewicht van de titanen zoals Alibaba, met een huidige marktwaarde van 333 miljard dollar, bereikt.
Het is ook nog lang niet zeker dat Wall Street de beste kandidaten op de markt zal kunnen aantrekken. J&T, een Indiaas bezorgbedrijf ter waarde van zo’n 20 miljard dollar, werkt volgens geruchten aan een beursgang op de Hang Seng in Hongkong.
(lp)