Landen van de Europese Unie zijn verdeeld over de vraag of ze zich willen aansluiten bij de Verenigde Staten, Canada, Australië en Groot-Brittannië om geen regeringsfunctionarissen naar de Olympische Winterspelen in Peking sturen. Die diplomatieke boycot is er wegens bezorgdheid over China’s reputatie op het gebied van de mensenrechten.
In februari 2022 vinden de Olympische Winterpelen plaats in China. Internationaal veroorzaakt dat veel kritiek. Onder andere de VS en Australië zullen geen regeringsvertegenwoordigers naar het evenement sturen.
Die boycot heeft onder andere te maken met hoe de Chinese overheid omgaat met de Oeigoeren, een etnische minderheid in het land. De Chinezen houden de bevolkingsgroep scherp in de gaten met camera’s en gezichtsherkenning en steekt ze in ‘heropvoedingskampen’.
Handelsblokkade
Frankrijk en Nederland willen een gemeenschappelijke EU-aanpak voor een diplomatieke boycot van de Winterspelen. Maar het is niet zeker of de EU tot een besluit zal komen. Verschillende EU-landen hebben namelijk weinig zin om zich aan te sluiten bij het Amerikaanse initiatief voor een diplomatieke boycot.
“Politisering van sportevenementen zoals de Olympische Winterspelen lijkt mij niet zinvol”, zegt de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zegt tegen omroep ZDF dat er zo weinig mogelijk van de atleten zelf moet worden afgepakt. “Atleten bereiden zich hier jaren, soms hun halve leven, op voor en daarom mag het niet worden gebruikt voor politieke kwesties.”
Baerbock benadrukt dat China nog steeds een belangrijke partner blijft om mondiale uitdagingen zoals de klimaatcrisis op te lossen.
Litouwen hangt een Chinese handelsblokkade boven het hoofd omdat het nauwere banden met Taiwan ontwikkelt. Het land is een van de sterkste voorstanders van een gemeenschappelijk EU-standpunt, schrijft Reuters.
No-show
De aarzeling van de EU om collectief voor een boycot tegen de Winterspelen te gaan, weerspiegelt de poging om een middenweg te vinden in de rivaliteit tussen de VS en China. China is bovendien de op een na grootste handelspartner van de EU, en veel grote Duitse bedrijven zien hun investeringen niet graag in gevaar komen.
Een gezamenlijke no-show van de 27 lidstaten zou het initiatief van de Amerikaanse president Joe Biden meer gewicht geven. China heeft alleszins al beloofd de VS te beantwoorden met “krachtige tegenmaatregelen” naar aanleiding van de boycot.
(lp)