Frictie over fregatten: VS beconcurreren opnieuw Frankrijk bij de verkoop van oorlogsschepen

Déjà vu: terwijl Parijs dacht een overeenkomst met Athene te hebben voor de levering van drie fregatten, heeft de Amerikaanse regering het licht op groen gezet voor de verkoop van vier soortgelijke oorlogsschepen aan de Zuidoost-Europese natie.

Als onderdeel van de geheime AUKUS-overeenkomsten had Australië in september een order voor Franse onderzeeërs geannuleerd ten gunste van vaartuigen van Amerikaans ontwerp.

En nu lijkt de VS weer onder de duiven van onze zuiderbuur te schieten, aldus Le Monde. Zo sloot Frans president Emmanuel Macron september laatstleden een overeenkomst met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis voor de levering van drie volledig bewapende fregatten, voor een bedrag van 3 miljard euro, met een vierde schip als optie. Maar nu is bekend geworden dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op 10 december een plan heeft goedgekeurd om vier gevechtsfregatten en de bijbehorende uitrusting voor 6,9 miljard dollar (ongeveer 6,1 miljard euro) aan Athene te verkopen.

Strenge mededingingswetten

Washington heeft ook zijn goedkeuring verleend aan de modernisering van de Griekse fregatten van de MEKO-klasse, ter waarde van naar schatting 2,5 miljard dollar. In de verklaring staat dat het contract in beide gevallen “zal (…) gaan naar de winnaar van een internationaal concurrerend aanbestedingsproces” voor de modernisering van de Griekse marine.

In beide gevallen is het contract nog niet ondertekend en is er nog gelegenheid tot mededinging. Maar dit is een tweede gênante episode, nu Frankrijk zich probeert te positioneren als een kwaliteitsspeler op het gebied van high-tech oorlogsmachines.

In september jongstleden had de bekendmaking van de AUKUS-overeenkomsten een ernstige diplomatieke crisis teweeggebracht tussen Frankrijk enerzijds en het trio VS-Australië-VK anderzijds. Geconfronteerd met de harde woorden van de Franse regering, ontmoette Amerikaans president Joe Biden zijn Franse ambtsgenoot uiteindelijk persoonlijk in Rome om de zaken recht te zetten. De twee staatshoofden hadden aangekondigd “een strategische dialoog over militaire handel” te willen aangaan, met name over uitvoervergunningen.

De fregatten-frictie dreigt de zeer lauwe betrekkingen nog verder af te koelen. Ook al is er deze keer nog geen formele overeenkomst getekend tussen Athene en de mogelijke leveranciers, het is dezelfde bouwer als bij de AUKUS-affaire, de Naval Group, die het risico loopt een tweede profitabel contract naar de Amerikanen te zien gaan. (lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.