China wil globaal duopolie in de betaalwereld vermijden met digitale yuan, maar adoptie van de CBDC blijft zwak

De digitale yuan zou ervoor moeten zorgen dat Chinese spelers kunnen opboksen tegen een dreigend globaal duopolie van betaalbedrijven.

China maakt zich zorgen over de wereldwijde opmars van private betaalbedrijven. Dat zou een van de grootste drijfveren zijn achter de ontwikkeling van zijn eigen digitale centrale bankmunt (ofwel CBDC), de digitale yuan. Althans, dat denkt Eswar Prasad, econoom bij de New Yorkse Cornell University.

In een interview met zakenzender CNBC zei Prasad dat China bezorgd is dat transacties ooit in de handen van “twee bedrijven” zullen vallen. De geleerde zei niet over welke ondernemingen het zou kunnen gaan, maar vermoedelijk verwijst hij naar topspelers zoals PayPal, Mastercard, Visa, Google en Apple.

De uitrol van de digitale yuan, een op blockchain gevestigde versie van fiatgeld, die stevig verankerd is in de eigen economie en die van handelspartners zou Chinese bedrijven de kans geven om de handschoen op te nemen tegen een buitenlands duopolie. Hoewel de digitale yuan, ook wel gekend als de E-CNY, dus cryptoachtige technologie inzet, is dit digitaal geld compleet gecentraliseerd en vormt het dus feitelijk de antithese van cryptomunten.

Laag aantal gebruikers naar Chinese normen

Hoewel de digitale yuan al verschillende proefprojecten heeft gekend binnen (en buiten) China, met gemengde reacties van de Chinezen zelf, zou de adoptie in het slop zitten, voert Prasad aan. 

“De People’s Bank of China (de centrale bank van China, red.) wil er zeker van zijn dat een digitale versie van de yuan relevant genoeg is om ervoor te zorgen dat fiatgeld aantrekkelijk blijft op retailniveau, maar de adoptie zelf is eigenlijk heel zwak”, stipt Prasad aan.

Hoewel er al zeker 140 miljoen digitale portefeuilles bestaan voor het gebruik van de digitale yuan, is dat nog steeds een bijzonder kleine adoptiegraad voor de in totaal 1,4 miljard Chinezen. De autoriteiten hopen de ingebruikneming van de digitale yuan tijdens de winterspelen van februari 2022 alvast een duwtje in de rug te geven.

Controle over data is essentieel

Prasad sprak nog van een tweede reden waarom China de controle over fintech stevig in handen wil nemen. “Het is voor de Chinese overheid verontrustend dat deze twee bedrijven, en de conglomeraten erachter, de controle hebben over enorme hoeveelheden data, die ze pas sinds recent wilden delen met hen”, zegt Prasad. De centrale bank van China zou de binnenlandse financiële platformen voor die reden sinds juli steeds strenger in het oog houden.

“China probeert een gelijk speelveld aan te bieden waar kersverse betaalproviders kunnen blijven toetreden en nieuwe innovaties aanbieden. Dat zou een grote reden zijn voor de centrale bank om een CBDC op te zetten en niet rechtstreeks te concurreren met de huidige betaalproviders. Zo kunnen ze een betaalinfrastructuur en interoperabiliteit aanbieden aan zij die dat netwerk willen gebruiken”, besluit Prasad.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.